Egy hét és kezdődik a Gourmet fesztivál

Idén is érdemes lesz a pünkösdi hétvégén a Millenárisra zarándokolnia a minőségi gasztronómia szerelmeseinek, ahol az OTP Bank Gourmet Fesztivál május 17-20. között mutatja be Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a hazai gasztronómia aktuális finomságait, és ízelítőt ad a nemzetközi csúcsgasztronómia világából is.

Az idei téma a gombóc, valamint a kaviár és a pezsgő, a fesztivál nemzetközi főszereplője Heinz Reitbauer, a világ 10. legjobb éttermeként számon tartott, 2 Michelin-csillagos Steirereck séfje. De eljön  Lengyelország összes Bib Gourmand minősítésű éttermének séfje, Kamilla Seidler, Latin Amerika legjobb női séfje és Maksut Askar, az isztambuli Neolokal séfje, a régió egyik nagy nemzetközi felfedezettje, a színpadi programon túl ők mindannyian exkluzív vacsorákat is adnak. Az exkluzív ebédek és vacsorák limitáltak, fentieken túl 5 vidéki és 5 budapesti étterem is közös különleges menüvel készül. Idén is lesznek az elmúlt évek során nagy népszerűségnek örvendő workshopok, ahol nem akárkiktől lehet tanulni, előad többek között Pataki Ádám, cukrász, Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje, Jahni László, a Kistücsök séfje, és ott lesz például Fördős Zé, Vágó Piros és Anger Zsolt is.

A színpadi program is sok izgalmat ígér: a Zazzi elárulja a híres Édes álom receptjét, Reitbauer gombákat készít el többféleképpen, találkozhatnak a Csallóköz ízeivel, Nyíri Szásától megtudhatják, hogyan készül a kaviár, de különleges programmal lép fel a már két Michelin-csillagos Onyx és az idén 160 éves Gerbeaud is, végül a júniusi megmérettetés előtt még találkozhatnak Pohner Ádámmal, az ifjú séftehetséggel, aki Magyarországot képviseli a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsversenyen.

Idén is átadják a Gourmet díjakat, a közönség és egy szakmai zsűri is megválasztja kedvenc ételét, de a legkisebbek sem unatkozhatnak, mert 14 éves kor alatt ingyenes a belépés és lesznek gyerekprogramok is a Kerek Perec és a Chefparade jóvoltából.

bestof16

Nemzetközi sztárok a Millenárison
“Az idei év nemzetközi “headlinere” Heinz Reitbauer, a bécsi Steirereck tulajdonos-séfje” –meséli Nemes Richárd, a Gourmet főszervezője. “A 2 Michelin–csillagos, 19/20 Gault Millau pontos éttermet a világ 10. legjobbja, Reitbauer-t tavaly az évtized séfjének választotta Ausztriában a Gault Millau, jelenleg ő a legjobb osztrák séf” – teszi hozzá a főszervező, aki elmondta, hogy a varsói gasztroszcéna élvonalába tartozó 4 Bib Gourmand étterem is érkezik majd Budapestre.
“És elmondhatjuk már azt is, hogy nem csak a környező országok sztárséfjei látogatnak el hozzánk” – mondja a Gourmet főszervezője, “a színpadon is láthatjuk és exkluzív vacsorát is ad majd például Latin Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler, aki a Noma társtulajdonosa, Claus Meyer által alapított La Paz-i Gustu étterem executive séfje volt ezidáig, jelenleg többek között egy új étterem nyitásán dolgozik” – tudtuk meg Nemes Richárdtól valamint azt is, hogy Isztambul egyik legjobb étterme, a Neolokal executive séfje, Maksut Askar is tiszteletét teszi Budapesten. Ő a The Diners Club World’s 50 best restaurants tavalyi török felfedezettje, aki éttermével régi alapanyagokat hoz vissza épp a török gasztroköztudatba és újraértelmezi az anatóliai konyhát, Askar exkluzív vacsorát ad és a színpadon is fellép a Gourmet-n.

Exkluzív ebédek és vacsorák

Tavaly mutatkoztak be nagy sikerrel a legjobb hazai konyhák és a vendég sztárséfek által adott exkluzív ebédek és vacsorák, melyekre előzetes regisztrációval lehet jelentkezni. Idén több ilyen lehetőség is nyílik a Gourmet-n. Így például egy Lengyel Bib Gourmand vacsorára hívja a vendégeket Varsó 4 Bib Gourmand minősítésű étterme. A Bib Gourmand kategóriát a Michelin kalauzban hozzák nyilvánosságra, a definíció szerint azok az éttermek kapják, melyek kiváló minőséget nyújtanak, mérsékelt árakon. Lengyelországban összesen 4 étterem érdemelte ki ezt a minősítést, amelyek a két egycsillagos étterem mellett ezzel a lengyel gasztronómia élvonalába tartoznak: az Ale Wino, a Brasserie Warszawska, a Butchery & Wine és a Kieliszki na Próznej. A program különlegessége, hogy az éttermek séfjei ebben a felállásban most főznek közösen először és, hogy a nyolcfogásos menü fogásaihoz az éttermek séfjei és sommelier-i ajánlottak magyar borokat.

bestof35

Tavaly teltházzal és óriási sikerrel indult útjára a Gourmet “vidéki ebéd” sorozata, amelyben a legizgalmasabb vidéki éttermeket mutatják be. Idén is sok száz kilométernyi utazást és rengeteg időt spórolhat meg az, aki jegyet vált a programra, amelyen a ma már zarándokhelynek számító encsi Anyukám mondta, a nagy tiszteletnek örvendő Pesti István vezette tatai Platán, és a régiójuk legjobbjainak számító soproni Erhardt, az egri Macok és a pannonhalmi Viator séfjei járulnak hozzá a minden bizonnyal megismételhetetlen gasztronómiai élményhez. Az ételeket a séfek által kiválasztott kiváló magyar borok kísérik.

Különleges, egyben ritka alkalom, ha egy másik kontinens csúcsgasztronómiájával ismerkedhetünk meg, főleg, ha egy olyan számunkra egzotikus földrészről van szó, mint Dél-Amerika. Kamilla Seidler a kétcsillagos Mugaritz-ot hagyta ott, hogy a többször is a világ legjobb éttermének választott Noma társtulajdonosával, Claus Meyerrel megnyissa Bolívia fővárosában, La Paz-ban a Gustu-t, nem kisebb ambícióval mint, hogy – átültetve a Noma filozófiáját – helyi és szezonális alapanyagokat felhasználva autentikus, de egyben modern konyhát hozzon létre. A siker nem maradt el, a Gustu néhány év alatt a legjobb dél-amerikai éttermek közé került, az éttermet és Seidlert többször is díjazták, melyek közül talán a legnagyobb elismerésnek a “Latin-Amerika legjobb női séfje” díj számít (The World’s 50 Best Restaurants). Seidler tavaly megtartva tulajdonrészét átadta másnak a Gustu executive séf pozícióját, és világkörüli útra indult, hogy népszerűsítse a bolíviai és latin-amerikai konyhát. A menühöz a séf kérései alapján Kató András, nemzetközi borakadémikus választott természethű borokat.

bestof14

“Tartva magunkat küldetésünkhöz, mely szerint mindenből a legjobbat kínáljuk, azokat az éttermeket is igyekszünk bevonni programjainkba, amelyek valamilyen oknál fogva nem tudnak kiállítani a fesztiválon, így ők sem maradnak ki a kínálatunkból” – mondja Nemes Richárd, az OTP Gourmet Fesztivál főszervezője. “A legjobb fővárosiakat összegyűjtve, a Baraka, a Csalogány 26, a Mák, a Rosenstein és a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfjeit kértük most fel, hogy egy közös vasárnapi ebéd kedvéért látogassanak ki a fesztiválra és készítsenek együtt egy ötfogásos menüt vendégeink számára. Az ebéd különlegessége, hogy borok helyett zöldség- és gyümölcsleveket szolgálnak fel minden fogáshoz, amelyeket szintén a séfek készítenek el gondosan figyelve az ételek és a dzsúszok harmóniájára.

Az elmúlt évtizedben Törökország hatalmas fejlődésen ment keresztül a gasztronómia területén, amelynek fontos része saját értékeik, alapanyagaik újrafelfedezése és azok kortárs feldolgozása, tálalása. E területen abszolút éllovasnak számít Maksut Askar, az isztambuli Neolokal executive séfje, akit az anatóliai konyha modern úttörőjeként tartanak számon. Gyönyörű tányérjaival és kompromisszummentes szakmai hozzáállásával nemzetközi figyelmet vívott ki a Neolokalnak és az országnak egyaránt, amelyet tavaly a The Diner’s Club World’s 50 Best Restaurant listája “a régió felfedezettje” címmel díjazott. Az ország legjobb séfje díjat is elnyerő Askar menüje elsősorban a belső anatóliai régióra koncentrál, az ételek mellé pedig autentikus török borok kerülnek a résztvevők poharaiba.

Gourmet workshop by Electrolux

Miután végigkóstoltuk a legnagyobb séfek fogásait, felmerülhet az igény, hogy otthon mi is kipróbáljuk saját szakácstudományunkat. Ehhez nyújt segítséget a Gourmet méltán népszerű workshop sorozata. Pénteken például Jahni László, a népszerű balatoni Kistücsök sztárséfje és Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója segítségével a résztvevők közelebbről is megismerkedhetnek a balatoni sudár ponttyal, miközben közösen elkészítenek egy stílusos ételt (halgombóc korhely halszószban) és gyakorolják a haltisztítást és a filézést is. Aznap még Vágó Piros, a népszerű rádiós műsorvezető és kísérletező kedvű hobbiszakács, egyik kedvencét készíti majd el, melynek főszereplői az édesburgonya, a mandula és a fahéj.

Szombaton jön Pataki Ádám cukrászmester, aki lányaival egy családi workshop keretében húznak egy fincsi ívet a grissinitől a málnás tiramisuig, és fellép a hazai színjátszás egyik legnépszerűbb alakja, Anger Zsolt is. Őt követi majd Sárközi Ákos (Borkonyha) és a Nespresso kávénagykövete, Márkosi Balázs. Kóstolási játékokon keresztül a vendégek megismerhetik a különböző kávés aromacsaládokat, és a hozzájuk illő ételeken keresztül izgalmas textúrákat is felfedezhetnek. A népszerű sztárséf egy kreatív feladattal is készül, amely során a tálalási technikájukat fejleszthetik a résztvevők. Fördős Zé a Konyhafőnök állandó zsűritagja és a Street Kitchen házigazdája. Csapatával minden nap azon dolgozik, hogy vagány, könnyen összedobható recepteket mutasson követőinek, amelyekkel bárki színesebbé teheti a hétköznapokat vagy éppen nagyot villanthat barátai előtt. Ez a program is a megúszós kajákról fog szólni, csak mindezt olasz köntösbe bújtatjuk.

A vasárnapi workshop a Street Kitchen bemutatja: Jancsa Jani marha jó burgerei, nemcsak marhából! című programmal indul. Jancsa Jani, akit sokan csak Burgerpápaként ismernek, évek óta kápráztatja el fantasztikus hamburgerekkel a burger kedvelőket. Ezen a workshopon is azt fogja megmutatni, amihez a legjobban ért: hogyan lehet tökéletesre sütni a húsokat, kikeverni a legfinomabb mártásokat, és otthoni körülmények között megalkotni életetek legfinomabb hamburgerét. Ezután ismét a kávé kerül a főszerepbe: Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet Bar) és a Nespresso kávénagykövete, Márkosi Balázs segítségével a résztvevők a kávé evolúciójával párhuzamba állítva kóstolás útján ismerhetik meg a kávé-ételpárosítások alapvetéseit, és felfedezhetik, hogy az egyes alapanyagok milyen típusú kávékkal harmonizálnak legjobban. Barna Ádám bemutatja a kávé egy új oldalát, és, hogy miként használhatjuk a kávét, mint alapanyagot különböző ételek elkészítése során. A workshopok sorát a Gourmet utolsó napján Pataky Péter (Meatology) – „Slow food fast, azaz jót főzni gyorsan is lehet! „ előadás zárja. A népszerű főzős műsor, az Ízes Életből ismert séftől, Pataky Pétertől már megszokhattuk, hogy körülötte előbb-utóbb minden a húsról szól, és ez most sem lesz másként. A workshop alatt megtanít jó pár remek technikát a tökéletes húsok elkészítéséhez, mindezt nagyszerű minőségben, mégis gyorsan.

Major Kata

Gasztroszínpad programok

Izgalmas előadások sorát hallgathatjuk meg idén a gasztroszínpadon is Mautner Zsófia és Jókuti András műsorvezetők segédletével. Ott lesz például Szabadfi Szabi, a díjnyertes pizzakészítő és Sass Dani műsorvezető, akik az édes pizzák világába kalauzolnak bennünket. Nutellás pizzát készítenek pisztáciával és málnakaviárral, Szabi világklasszis pizzatésztájából. 13 év működés után, idén márciusban végleg bezárt a Zazzi. A két alapító, Varga Margit és Erdős Melinda most leleplezik legnépszerűbb süteményük, az Édes Álom receptjét és felidézik beteljesült álmuk legédesebb pillanatait. A magyar vidék gasztronómiájáról mesél, és persze főz is a közönség kedvéért majd Bicsár Attila, aki a fővárosból vidékre, a villányi Sauska Pincészet éttermébe tette át székhelyét.

Szombaton a A HER gasztro pop-up közreműködésével Hajdúszoboszló kedvenc nagymamája, Balla mama egy klasszikus ételt, az alföldi tájegységre jellemző gombócot készít a színpadon, történetekkel megspékelve. A gasztroszínpadra is eljönnek a lengyel Bib Gourmandok, hogy meséljenek a kortárs lengyel gasztronómiáról, és közben szezonális zöldségeket felhasználva elkészítsenek néhány tipikus tavaszi ételt. A világ tizedik legjobb éttermeként számon tartott bécsi 2 Michelin-csillagos Steirereck executive séfje, Heinz Reitbauer szinte az összes komolyabb díjat besöpörte az elmúlt évtizedben, nem véletlenül. A Gourmet színpadán sem tűr majd kompromisszumokat, másfél órás különleges bemutatójában öt olyan ételt készít el, amelyekben a gomba a főszereplő. Az egyik fogást kóstolóként is kínálják majd! Az elmúlt évtizedben Törökország hatalmas fejlődésen ment keresztül a gasztronómia területén, amelynek fontos része saját értékeik újrafelfedezése és azok kortárs bemutatása. E területen abszolút éllovasnak számít Maksut Askar, aki ezúttal egy tipikus anatóliai fogást készít, amelyet a közönség is megízlelhet majd. A Csallóköz mindig is az ország éléskamrája volt, halban és vadban gazdag vidék. A színpadon most a dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem séfjei, Bindics Imre, Czucz Péter és Tatai Róbert főznek és mesélnek a régi-új régióról. A kaviár specialista Arany Kaviár étterem és ismert séfje, Nyíri Szása egy különleges témát visz színpadra, az idei Gourmet egyik kiemelt alapanyagát, a kaviárt, amelyről – valljuk be – mindannyian hallottunk, de valójában keveset tudunk róla. Ezt a hiányosságot orvosolja a program.

bestof36

A vasárnapi programban az immár országos hírű Poroszlói Rétesház tulajdonosai mutatják meg, hogyan készül az igazi rétes. Ezután Kárai Dávid és Lakatos Márk áll a Gourmet színpad rajtvonalához, hogy harminc perc alatt elkészítse saját korábbi receptjét, amit a másik a fesztivál tematikájára hangol. És megismerkedhetünk Dél-Amerika csúcsgasztronómiájával is, kalauzunk a közelmúltban Latin-Amerika legjobb séfnőjének választott Kamilla Seidler, aki természetesen nemcsak beszél, de főz is a színpadon,
amelynek eredményét a közönség is megkóstolhatja majd.160 éves a Gerbeaud cukrászda. 2017 tavaszán a Gerbeaud tulajdonosai, Pintér Katalin és Niszkács Anna ellátogattak a francia Cacao Barry manufaktúrába, hogy hosszas kóstolás, válogatás és egyeztetés után megszülessen a patinás cukrászda 160. születésnapjára az egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, amely megjelenik bonbon, táblás és torta változatban is. A színpadon a csokoládé születését, valamint a születésnapi termékek készítését kísérhetik végig a nézők, miközben a Gerbeaud 160 éves történelmébe is betekintést nyerhetnek. Ezután az immár 2 Michelin-csillagos Onyx séfje, Mészáros Ádám és Szabó Ádám keramikus lép színpadra. Amíg a keramikus az agyaggombócból elkészíti az étel szerves részeként megjelenő lebomló ökotányért, addig a séf szilvásgombócot készít, ráadásul kétcsillagosat. Alig telt el egy év Széll Tamás hihetetlen sikerei óta, máris itt van a hazai Bocuse d’Or utánpótlás: Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfhelyettese képviseli majd a neves szakácsverseny európai fordulóján Torinóban. A júniusi megmérettetés előtt itt találkozhatnak utoljára Ádámmal, aki marhából készít egy igazán eredeti és izgalmas fogást.

Ünnepi pillanat zárja gasztroszínpad programját 19 órakor. „Tavaly indítottuk útjára önálló Gourmet díjunkat, amellyel a közönségszavazatok és egy szakmai zsűri döntése alapján is kiemeljük és elismerjük a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit. Az esemény a fesztivál záró programja is egyben, amelyen közös koccintással köszönjük meg a kiállító éttermek áldozatos munkáját” – meséli Nemes Richárd, főszervező.

A fesztiválra érdemes családostol-gyerekestől kilátogatni, a szervezők a Kerek Perec gasztronómiai játszótéren és a Chefparade főzőiskolában ingyenes gyerekprogramokkal várják a fiatalabb gasztrokalandorokat.

Fizetés okostelefonnal
A Gourmet nem csak a gasztronómia terén nyújtja a legjobbat, de évek óta arra is törekszik, hogy a látogatók számára gyorsabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé tegye a fesztiválon a fizetési folyamatot. Ebben nyújt partneri segítséget az OTP Bank, amely már hosszú ideje névadó szponzora a rendezvénynek. “Az egyérintésés kártyák mellett idén a fesztiválozók a Simple appnak köszönhetően már okostelefonjaikkal is fizethetik fogyasztásaikat. Az alkalmazás használatához, így a fizetéshez sincs szükség OTP-s számlaszámra, elég egy digitalizált bankkártya” – mondta Nagy Zoltán Péter az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatója.

További részletek a gourmetfesztival.hu oldalon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez