Ha Észak-Korea búcsút mond az atomfegyvernek, amerikai pénzügyi segélyt is kaphat

Ezt hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter röviddel azután, hogy visszatért Phenjanból. Az amerikai diplomácia vezetője “jó tárgyalásokat” folytatott Kim Dzsongunnal.

Észak-Korea diktátora és Donald Trump június 12-én találkozik egymással Szingapúrban. Ez lesz az első találkozó egy amerikai elnök és a világtól elzárkózó Észak-Korea első embere között.

A siker feltétele az, hogy Észak-Korea valóban komolyan gondolja a nukleáris leszerelést – hangsúlyozta Mike Pompeo, aki közölte: ragaszkodnak egy nagyon szigorú ellenőrző programhoz!.Észak-Korea korábban már többször megígérte, hogy felhagy nukleáris és ballisztikus rakétaprogramjával, de a végén kiderült: immár rendelkezik olyan rakétákkal, melyek atomfegyvert képesek eljuttatni az USA területére is. Ezért egyezett bele a tárgyalásokba Donald Trump.

Észak-Korea mindent feláldozott a méregdrága hadi programokért. Míg Dél-Korea 51 millió lakosa 1400 milliárd dolláros GDP-vel büszkélkedhet, addig a 25 milliós Észak-Korea gazdaságának éves összteljesítménye nem éri el a 20 milliárd dollárt. Vagyis több mint hetvenszeres a különbség a két Korea között, miközben a lakosság aránya nagyjából egy a kettőhöz.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez