Menekülés elefántháton – videó

Mianmar, az egykori Burma északi részén kiújultak a harcok, miután a hadsereg felrúgta a 17 éve tartó fegyverszünetet a helyi gerillákkal. Kachin állam ugyanis igen gazdag ásványi kincsekben és ezeket a központi kormány kizárólag magának akarja.

Az ENSZ statisztikai adatai szerint több mint százezer a menekültek száma. Menekülni igen nehéz, mert utak nemigen vannak. Ezért a leleményes helyi lakosság az elefántokat használja arra, hogy mentse, amit menthető a kormánykatonák elől.

Kachin állam lakói többnyire keresztények, míg Mianmarban a többség buddhista. Ezért a harcoknak vallási vonzatuk is van. A buddhista szerzetesek egy része azt hirdeti: ki kell űzni a más vallásúakat Mianmarból. Az ország déli részéről több mint félmillió muzulmán rohingyát üldözött el a hadsereg. Mianmart emiatt rendszeresen bírálják az ENSZ és a jogvédő szervezetek, de a hadsereg fütyül erre, mert abban bízik: más fontos események a világban elterelik a figyelmet arról, hogy milyen brutális módon üldözik a nemzeti és vallási kisebbségeket Mianmarban. Ahol a menekülők minden eszközt megragadnak, hogy a katonák terrorja elől biztonságba helyezzék a családot – olykor elefántok hátán is…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez