Rasszizmustól tart Olaszországban az ország első fekete minisztere

Cécile Kyenge asszony, aki Kongóban született, de 1983 óta Itáliában él és a baloldali kormány idejében miniszter volt, most az Európai Parlament tagja. Ma már csak testőrök kíséretében mer Olaszországba látogatni.

“A Liga, amely az Öt csillag mozgalommal együtt kormányt alakít, tele van fajgyűlölő politikusokkal! Sokan bevallottan rasszisták. A Liga vezetője a romák bírálatára alapozta kezdetben a politikai karrierjét!” – mondta az Afrikában született egykori olasz miniszter a The Guardian című brit lap tudósítójának. Kifejtette: “nem szabadna a törvénykezést rasszista politikusok kezébe adni, mert az súlyos következményekkel járhat egész Itália számára.” Miniszterkorában Kyenge megpróbálta elintézni, hogy az a 800 ezer, már Olaszországban született fiatal és gyerek, akiknek a szülei bevándorlók, megkaphassa az olasz állampolgárságot. A jobboldali képviselők ezt a törvényt megakadályozták, és most ők vannak döntési pozícióban.

A Liga és az Öt csillag a választási kampány során erőteljesen migránsellenes húrokat pengetett. Felgyorsítanák a kiutasítás folyamatát és olyan törvényt akarnak hozni, mely lehetővé teszi az illegális bevándorlók fogva tartását akár másfél évig is. Olaszország a bevándorlás frontállama. Amióta Merkel kancellár megkötötte a menekültekről a megállapodást Erdogan török elnökkel, azóta a bevándorlás fő útvonala keletről délre helyeződött át. A baloldali kormány úgy próbálta fékezni az illegális migrációt, hogy megegyezett a líbiai milíciákkal: állítsák meg ők az inváziót! Az akció sikeres volt, de csak csökkenteni tudta, megakadályozni nem a migránsok tömeges érkezését Afrikából.

Az olasz-líbiai megállapodás költségeit az EU állja. Bár a választási kampányban mind a Liga, mind az Öt csillag mozgalom jeleskedett az EU elleni tanácsokban, erre a pénzre ők is igényt tartanak. Mint ahogy helyeslik az EU kvótarendszerét, mely elosztaná a menekülteket a tagállamok között. Ezt a kvótarendszert a visegrádi államok nem fogadják el. Ezért a magyar kormánynak kemény vitákra kell számítania az új olasz kormánnyal, amely azt szeretné, ha a többi uniós tagállam az eddiginél nagyobb részt vállalna a menekültprobléma megoldásában.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez