Miért kapott menekültstátuszt 1200 migráns Brémában?

A német sajtó szerint a helyi hivatal úgy adott ki 1200 tartózkodási engedélyt migránsoknak, hogy nem vizsgálta meg alaposan azoknak az indokoltságát. Emiatt a belügyminiszter vizsgálatot indított a brémai hivatal főnökasszonya ellen, akinek 18 ezer kérelemmel kellett megküzdenie. Egyes lapok szerint fennáll a korrupció gyanúja is Brémában.

Seehofer belügyminiszter jelezte: részt vesz a Bundestag belügyi bizottságának a vitáján, melyet két ellenzéki párt kezdeményezett. Az Alternative für Deutschland és a szabaddemokraták azt szeretnék, ha mind kevesebb migráns kapna tartózkodási engedélyt. Szeretnék elérni a brémai hivatal vezetőjének leváltását és az egész rendszer szigorítását.

Ehhez már parlamenti jóváhagyás kell. Ennek érdekében a két ellenzéki párt parlamenti ülést javasol migránsügyekben, de ezt Merkel kancellár mindenképp szeretné elkerülni. Ebben a kérdésben ugyanis a kormány is megosztott: miközben Seehofer belügyminiszter a kemény vonalat képviseli, addig a szociáldemokraták a migránsok emberi jogait hangsúlyozzák. Ráadásul Bajorországban ősszel választások lesznek: Seehofer a bajor CSU vezére volt még nem is oly rég. A legutóbbi választáson a CSU visszaesett, mert a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland migránsellenes fellépésével jelentős számú szavazóját vette el.

Az Alternative für Deutschland is pácban van, mert a sajtó szerint az előző elnök asszony idején orosz pénzeket kaptak. Putyin elnök közismerten szívesen támogatja a szélsőjobboldali mozgalmakat és szervezeteket egész Európában. A brit titkosszolgálat feje, Andrew Parker épp Németországban vádolta meg Putyin elnököt azzal, hogy beavatkozik az európai államok belügyeibe.

Németországban a közvéleményt rendkívüli mértékben megosztja a migránsok ügye és ezt használja ki Oroszország éppen úgy, mint más külföldi erők. Merkel kancellár ugyanakkor kiváló viszonyt ápol Putyin elnökkel. Pénteken találkoztak Szocsiban, ahol oroszul beszélgettek, hiszen a kancellár asszony tanulmányait részben Leningrádban (mai nevén Szentpéterváron) végezte.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez