Elkerülhetetlen a kereskedelmi háború Amerikával?

Donald Trump bejelenti a büntetővámokat az európai acél és alumínium ellen – legalábbis így értesült a Wall Street Journal.

Az amerikai elnök június elsejéig adott határidőt Brüsszelnek arra, hogy “önként” mérsékelje az acél és alumínium exportját az Egyesült Államokba. Az Európai Unió visszautasította ezt a “visszautasíthatatlan” ajánlatot, mondván, hogy nincs semmi értelme. A kínaiak ugyanis, akik hatalmas acél túltermelési válsággal küzdenek, vígan megkerülik az amerikai szankciókat. Kicsit utaztatják az árut, amely így is megérkezik az Egyesült Államokba – legfeljebb kicsit drágábban.

Brüsszel a kereskedelmi háború elkerülése érdekében azt ajánlotta Washingtonnak: fogjanak össze Kína ellen! Az olcsó kínai acél az, amelyik padlóra küldi a versenytársakat az egész világon. A 25 százalékos büntetővám az acélra, melyet az USA alkalmazni akar /az alumínium esetében ez 10%/ nem állítja meg a kínaiakat, viszont megdrágítja az acélt az Egyesült Államokban. Trump azzal érvel, hogy így amerikai munkahelyeket véd meg. Az elnökválasztás idején Trump tarolt a Rust Belt államokban, vagyis abban a rozsdaövezetben, ahol egyre-másra csuktak be a gyárak a külföldi konkurencia miatt. Steven Mnuchin pénzügyminiszter célzott rá, hogy a büntetővámok célpontja nem Európa, hanem Kína.

Trump Európába küldte kereskedelmi miniszterét, hogy próbálja meg elsimítani a válságot. Wilbur Ross szerdán Párizsban tárgyalt, ahol arra emlékeztették: Európa nem fogadja el az egyoldalú amerikai döntéseket, és a kereskedelmi háború végső soron minden résztvevő számára veszteséggel jár. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter a párizsi Le Figaronak adott interjújában  meglehetősen cinikusan közölte: a kínaiak tárgyalnak velük a szankciók ellenére is! Utalt arra, hogy Japán is szövetségese az USA-nak, mégsem kapott felmentést a szankciók alól. Nem úgy, mint Brazília vagy Dél-Korea, melyek “önként” korlátozták acél- illetve alumíniumexportjukat az USA-ba.

Trump demagóg döntése elsősorban a hazai választások megnyerését célozza – ezzel többé-kevésbé minden érdekelt tisztában van. Brüsszelben ezért olyan válaszintézkedés-csomagot dolgoztak ki, amely nagyon fájhat Trump republikánus támogatóinak. Azoknak az amerikai államoknak az európai exportját sújtaná ugyanis büntetővámmal, melyek a republikánusok számára nagyon fontosak: az amerikai Délt és az úgynevezett Swing States csoportot /olyan államok, ahol minimális a különbség a republikánus és demokrata szavazótábor között/. A listán ezért szerepel a Bourbon whisky, a farmernadrág vagy épp a Harley-Davidson motor. A végösszeg pedig 3,3 milliárd dollár! Vagyis centre ugyanannyi, mint amennyibe Trump döntése kerülhet Európának!

Ez még nem kereskedelmi háború, de nem is elhanyagolható kis csetepaté. Érzik ezt Németországban, mely Trump támadásának a fő célpontja Európában. Washingtonban nem is titkolják: Kína mellett Németország kereskedelmi többletét tartják a leginkább zavarónak! Ezért Trump elrendelte: vizsgálják meg az európai autók behozatalának problémáját is! Miután az amerikaiak imádják a német autókat, ezért Berlinben joggal úgy érezhetik: a terv ellenük irányul. Válaszul Merkel kancellár Pekingbe látogatott, ahol Hszi Csin-ping elnök úgy üdvözölte, mint Európa legnagyobb gazdaságának első emberét. “Minthogy Ázsiában mi vagyunk az elsők, ezért komoly súlyt képviselünk a globális gazdaságban” – hangsúlyozta a kínaiak első embere, aki félre nem érthetően az Egyesült Államokra célzott. No meg arra, hogy Kína immár Németország elsőszámú kereskedelmi partnere- megelőzve Franciaországot. Megdicsérte Merkel kancellárt, amiért immár 11. alkalommal vendégeskedik Pekingben. A német autógyárak már réges-régen felfedezték Kínát, mely ma már nagyobb autóspiac, mint az amerikai. Persze csak mennyiségben és nem minőségben. Az viszont biztos, hogy Trump America First politikája elsősorban az Egyesült Államokat szigetelte el, miközben a vetélytársak egymásra találtak. Előfordulhat tehát, hogy Trump büntetővámjai elsősorban magát Amerikát büntetik majd, de ez nem vigasztalja azokat az európai vállalkozókat, akik emiatt nehéz helyzetbe kerülhetnek az amerikai piacon, feltéve, hogy Trump valóban bevezeti a szankciókat az európai acél és alumínium ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez