Aszad: közel álltunk egy amerikai-orosz háborúhoz Szíriában

Szíria kormánya egy éven belül legyőzte volna hazai ellenségeit, ha őket a Nyugat és mindenekelőtt az Egyesült Államok nem támogatta volna – nyilatkozta a hét éve tartó polgárháborúról Aszad elnök az RT.com tudósítójának Damaszkuszban.

Aszad szerint az oroszok közbelépésének köszönhető, hogy a közelmúltban a nyugati hatalmak nem indítottak el egy nagyszabású légi offenzívát Damaszkusz ellen. Az oroszok ugyanis bejelentették: ha megindul ilyen külső légitámadás Szíria ellen, akkor az orosz légierő válaszcsapást mér azokra a támaszpontokra, ahonnan a támadásokat megindították. Ezek után a nyugati nagyhatalmak csak jóval szerényebb légitámadást indítottak, mely nem változtatott a háború menetén.

Aszad elnök szerint hadserege azon a ponton van, hogy megnyerheti a polgárháborút. Kényes kérdésekről nem nyilatkozott Szíria elnöke. Például arról, hogy Lavrov orosz külügyminiszter felszólította Szíriát és Iránt, hogy a Golán-fennsíkon csakis hazai csapatok tartózkodjanak! Az elmúlt napokban ugyanis Hezbollah milicisták és iráni katonák támadták Izraelt a Golán-fennsíkról. Lieberman izraeli hadügyminiszter emiatt személyesen tiltakozott Moszkvában. Korábban Netanjahu miniszterelnök kérte Putyin elnököt: ne szállítsák le az S300-as rakétavédelmi rendszert Szíriának. Izraeli harci gépek ugyanis rendszeresen támadják az iráni katonai célpontokat Szíriában. Netanjahu látogatását követően Putyin katonai tanácsadója közölte: egyelőre nem szállítják le az S 300-as rakétavédelmi rendszert Szíriának, mert “ arra nincsen szükség”! Aszad elnök mindennek ellenére továbbra is számíthat Oroszország támogatására, mely létfontosságúnak bizonyult a hétéves polgárháborúban Szíriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez