Az orosz hírszerzés igen aktív Belgiumban, ahol az EU központja van

A többi között erre hívja fel a figyelmet Belgiumban a titkosszolgálatok ellenőrzésével megbízott vezető. Guy Rapaille, aki hamarosan távozik a tisztségéből, elmondta a Le Soir című lapnak: különösen nyugtalanítja őt, hogy az orosz hírszerzés igyekszik befolyásolni a választásokat minden EU-tagállamban.

Célzott arra, hogy Franciaországban Putyin nyíltan támogatta a liberális Macron szélsőjobboldali ellenfelét, Marine Le Pent. Hasonló a helyzet Olaszországban, Ausztriában és Belgiumban is.
Putyin az Európai Unió megosztására és gyengítésére törekszik, ezért támogat euroszkeptikus politikusokat és pártokat. Mindez különösen aggasztó lehet a jövő évi Európa parlamenti választások idején. A belga vezető egyébként nem naív: pontosan tudja, hogy az EU döntéshozatali folyamatai és tagállamainak befolyásolása nemcsak Oroszország számára fontos. Az amerikai NSA éppúgy lehallgatja az EU központját, mint a kínaiak hírszerzése – közölte a belga titkosszolgálatok működését ellenőrző vezető.

Belgium és ezen belül Brüsszel az iszlamista terrorizmusnak is az egyik fő központja. Emiatt különösen aggasztó, hogy mind Törökország, mind pedig Marokkó titkosszolgálata egyre nagyobb figyelmet szentel Belgiumnak és benne természetesen Brüsszelnek. Arról nem sokat mond a belga titkosszolgálatokat ellenőrző vezető, hogy mit tesznek ez ellen. Az európaiak csak Edward Snowden leleplezései nyomán döbbentek rá: szövetségesük, az Egyesült Államok lehallgatja őket is.

Obama elnök akkor megígérte, hogy ennek véget vet. Már Obama ígéretének sem hittek sokan Európában, de Trump politikája egyértelműen igazolja, hogy az USA új irányvonalat követ. Szövetségeseit éppúgy lehallgatja, mint ellenfeleit. Oroszország ilyen irányú aktivitása nem újdonság Belgiumban, hiszen Brüsszel nemcsak az Európai Unió, de a NATO központja is. A nagyhatalmak informatikai háborújában Belgium nemigen játszhat komoly szerepet. Ezért nyilván az EU-ra, illetve a NATO-ra vár, hogy megvédje magát az informatikai háborúban. Ami pedig a választásokat illeti: nemcsak az oroszok, hanem az amerikaiak is igyekeznek befolyásolni az európai politikát. Jó példa erre az USA új berlini nagykövete, aki a szélsőjobboldali Breitbart rádióban szólította fel arra Európát, hogy váltson elitet.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez