Ismét egymásnak estek a keresztények és a muszlimok Közép-Afrikában

Legkevesebb 28 ember meghalt a legutóbbi fegyveres összecsapásokban – jelentette a Vöröskereszt.

Keresztény és muszlim milicisták csaptak össze Mbresben, az ország központi régiójában. A harcok legalább két napig tartottak. A helyi rendőrség azt közölte, hogy a fegyveres konfliktust az váltotta ki, hogy a településen élő muszlim fiatalok egy csoportja felrobbantott egy kézigránátot, amit a keresztények rossz néven vettek, és támadásként könyvelték el az esetet. A muszlimok azonban cáfolták, hogy a harcok emiatt robbantak volna ki. A muszlim milícia szóvivője az AFP-nek azt mondta, hogy a keresztények voltak azok, akik rájuk támadtak, és ők önvédelemből lőttek vissza. Független forrásokból azonban egyik verziót sem sikerült megerősíteni.

Szemtanúk és a helyi hatóságok heves harcokról számoltak be. A szemben álló felek erősítésért is folyamodtak, ami miatt a harcok elhúzódtak, és a település környékére is kiterjedtek. A Vöröskereszt azt jelentette, hogy legalább 28 ember halt meg, és a szemben álló felek körülbelül 70 házat égettek fel. Békefenntartók nem voltak a közelben, ezért senki sem tudott véget vetni az öldöklésnek.

A Közép-afrikai Köztársaságban több ezer ember veszítette életét azóta, hogy kitört a polgárháború. Nemzetközi civil szervezetek korábban jelezték, hogy mindkét fél súlyos háborús bűnöket követett el. A júliusban aláírt fegyverszüneti egyezményt pedig mindkét oldal rendszeresen megszegi.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez