Meghalt a Tuaregek elsőszámú vezetője Maliban

Sokan attól félnek, hogy a tekintélyes törzsi vezetői halála miatt belső hatalmi harcok robbanhatnak ki a megüresedett törzsfőnöki pocizóiért, ami könnyen alááshatja a központi vezetéssel folytatott béketárgyalásokat is.

A 87 éves Intallah Ag Attaher hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el Kidálban, a tuaregek fővárosában. A városban jelenleg nyugalom van, és törzsi vezér a temetését készítik elő.

Intallah Ag Attaher hosszú évtizedeken át volt az Ifoghas törzs vezetője, amely a legnagyobb és egyben legerősebb tuareg népcsoport az országban. Emellett vezetője volt az Azawad Egyesítésért létrehozott Legfelsőbb Tanácsnak is (HCUA), amely béketárgyalásokat folytat a bamakói központi vezetéssel.

Az elhunyt törzsi vezető helyét nagy valószínűséggel a fia, Alghabass ag Intallah fogja átvenni, aki korábban komoly szerepet játszott Észak-Mali lerohanásában. Intallah korábban szövetségben állt az Ansar Dine radikális iszlamista tuareg milíciával. 2013-ban azonban szakított velük, miután Franciaország csapatokat küldött Maliba, hogy felszabadítsák az ország északi régióját.

Sokan attól félnek, hogy a 87 éves Attaher halála után megszakadhatnak az Algériában folytatott béketárgyalások. A legközelebbi találkozó januárban lenne Algírban. Addig a tuaregeknek is vezetőt kell találniuk, aki képviselheti érdekeiket a bamakói központi vezetéssel szemben. A legutóbbi találkozó még novemberben volt, de megállapodni akkor sem tudtak a felek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez