Aknára futott és meghalt egy békefenntartó Maliban

Mozdulni is alig lehet, annyi akna van Észak-Maliban.

A kéksapkások egy konvojt kisértek vasárnap, amikor aknára futottak Észak-Maliban, 11 km-re Kidaltól. A robbanás egy békefenntartóval végzett, négyet pedig megsebesített. Mindannyian csádi katonák voltak, akik a MINUSMA misszióban szolgáltak. Két órával később szintén aknára futott a misszió egyik gépkocsija, de ebben a robbanásban szerencsére senki sem veszítette életét.

A MINUSMA arról nem tett említést, hogy kik állhatnak az aknák elrejtésének hátterében. Egy dolog viszont biztos, hogy az Ansar Dine terrorszervezet nemrég közleményben jelezte, hogy egy pár nappal ezelőtti, hasonló incidenst ők idéztek elő. Akkor egy békefenntartó sérült meg, amikor járőrözés közben szintén aknára futott az őt szállító gépkocsi.

Észak-Mali a világ egyik legveszélyesebb helye, ahol a MINUSMA képsapkásai próbálják fenntartani a rendet. A misszió 2013-ban kezdte meg a működését a régióban, azóta pedig több mint 100 kéksapkás veszítette életét szolgáltteljesítés közben. A biztonsági helyzet folyamatosan romlik, ezért nem véletlen, hogy az ENSZ BT egy hónapja 2500 katonával növelte a misszió létszámát. Jelenleg több mint 15 ezren szolgálnak a misszióban.

Elsősorban a különböző tuareg és radikális iszlamista milíciák jelentenek veszélyt. Köztük van az Ansar Dine, amely nagy szerepet játszott a térség elfoglalásában, még 2012-ben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez