Kéksisakosokat támadtak meg Észak-Maliban

Ismeretlen fegyveresek támadtak meg egy ENSZ bázist Kidál közelében. A harcokban egy békefenntartó meghalt, egy másik súlyosan megsebesült – jelentette a MINUSMA.

Az ENSZ és a mali hatóságok szerint a támadók nagy valószínűséggel radikális iszlamista milicisták voltak, aki két autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel a bázisnál, majd ezt követően legalább nyolc rakétát is kilőttek a békefenntartókra. A MINUSMA szerint az egyik katonájuk akkor veszítette életét, amikor az egyik gépkocsiba rejtett pokolgép felrobbant a bázis kapuja előtt. A támadás a halálos áldozat mellett komoly károkat is okozott. A bázisra kilőtt rakéták drága felszereléseket és berendezéseket rongáltak meg és több katonai járművet is eltaláltak.

Arnauld Akodjjenou az ENSZ helyi különmegbízottja a támadás után az mondta, hogy a mostanihoz hasonló fegyveres akciók komoly bűncselekményeknek számítanak és az elkövetőket mielőbb el kell fogni és bíróság elé kell állítani. Nem sokkal később az ENSZ főtitkára, Ban Ki-Moon és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte a támadást és felszólították a bamakói központi kormányt, hogy mielőbb indítsanak vizsgálatot a támadás ügyében és kapják el, illetve vonják felelősségre az elkövetőket.

Mali északi részén egyre gyakoribbak az ENSZ békefenntartók elleni támadások, miután a térséget korábban megszálló radikális iszlamisták kezdenek visszatérni. A MINUSMA jelezte, hogy pár napja egy gyanús fegyveres csoportra lettek figyelmesek. A mostani támadás komoly aggodalmakra ad okot, mivel hamarosan indul a béketárgyalások lezáró szakasza az algériai fővárosban. Szakértők attól félnek, hogy a fokozatosan romló biztonsági helyzet miatt a szembenálló felek nem tudnak megegyezni és ismét fegyveres úton próbálják rendezni vitás kérdéseiket.

Mali központi régiójában sem jobb a helyzet, ott pénteken szintén komoly harcok robbantak ki a lázadók és a mali kormányerők katonai között. Az ütközött Tenenkou település közelében volt és legalább három halálos áldozatot követelt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez