ENSZ légicsapás Észak-Maliban

Az Észak-Maliban állomásozó MINUSMA békefenntartó misszió most először hajtott végre légicsapást a tuareg lázadóktól hemzsegő térségben.

Holland harci helikoptereket vetettek be, miután a tuareg lázadók nehézfegyverekkel támadtak a kéksisakosokra Tabankortban. A MINUSMA azt közölte, hogy a helikopterek először figyelmeztető lövéseket adtak le, de az a lázadók ezeket figyelmen kívül hagyták, ezért nem volt más választás, lecsaptak az ellenséges konvojra és egy járművet megsemmisítettek. Az MNLA szeparatista lázadó szervezet szóvivője azonban azt mondta, hogy a helikopterek figyelmeztetés nélkül támadtak és az akcióban legalább öt harcosuk meghalt és több tucat megsérült.

A MINUSMA emlékeztetett arra, mandátuma felhatalmazza arra, hogy szükség esetén erőt alkalmazzon a civil lakosság és katonáik védelmében. Ráadásul Tabankort az MNLA harcosai több napja bekerítették, a városban állomásozó kéksapkásokat, kormánypárti milicistákat  folyamatosan támadják. EA szorongatott egységek feladata a civilek védelme.

Észak-Maliban jelenleg 450 holland kommandós szolgál a MINUSMA kötelékében. A hollandok négy darab Apache harci helikoptert biztosítanak  a békefenntartó missziónak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez