Hogy került egy gibbonmajom a királynő sírjába?

Hszianban, az ősi császárvárosban Kínában a régészek egy egész állatkert csontvázait tárták fel az első császár nagymamájának sírjában.

Hszia úrnő Hszian királynője lehetett, akinek az unokája, Csin Si Huangti azután egyesítette Kínát több mint 2.200 évvel ezelőtt és felvette a császár címet. Az ő sírját őrizte a nevezetes agyaghadsereg a Mennyei Béke nyugati városában, Hszianban.

Hszia úrnő sírjában leopárdok, barnamedvék, vadmacskák csontvázait találták, de a gibbonmajom keltette fel leginkább a tudósok figyelmét. A történészek azért voltak rá kíváncsiak, mert a kínai ókorban a gibbonmajom különleges szimbólumnak számíthatott. Jelenléte a sírban ezért igazolja: valóban Hszia úrnő temetkezési helyéről van szó, aki Kína első császárának a nagymamája volt.

A zoológusok azért érdeklődtek a gibbonmajom iránt, mert ebben a régióban egyáltalán nem honos az állat. A Science tudományos folyóirat legfrissebb számában arról ír, hogy a gibbonmajom valószínűleg régebben jóval északabbra is tanyázhatott, mint jelenleg. Csak épp rosszat tett neki az emberek közelsége és ezért kihalt. Más tudósok szerint egyáltalán nem biztos, hogy a gibbonmajom Nyugat-Kínában őshonos lett volna. Lehet, hogy Hszia úrnő ajándékba kapta valamelyik másik uralkodótól, aki valamelyik déli királyságból jött. Csin Si Huangti császár iszonyatos vérfürdő árán egyesítette Kínát. Ennek eshettek áldozatul a gibbonmajmok is – véli a Science cikke, amelyet vitat a tudományos közvélemény. Korabeli feljegyzések nem maradtak fenn, mert Csin Si Huangti császár minden feljegyzést elégetésre ítélt, mondván, hogy a régi írások csak megzavarják az emberek fejét és nem engedelmeskednek szó nélkül a császárnak, aki először egyesítette a Mennyei Birodalmat több mint 2.200 évvel ezelőtt.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez