Helsinkiben találkozik Trump és Putyin

Az Egyesült Államok nemzeti érdeke ez a találkozó – hangsúlyozta John Bolton Moszkvában. Trump nemzetbiztonsági tanácsadója korábban hevesen bírálta Oroszországot, de most Moszkvában igen diplomatikusan viselkedett.

Közölte, hogy annak ellenére létrejön a csúcstalálkozó, hogy Oroszországot és személyesen Putyint sokan bírálják az Egyesült Államokban.

Washingtonban vizsgálat folyik Trump elnök orosz kapcsolatairól. Korábbi kampányfőnökét, Manafortot a bíróság előzetesre ítélte, nehogy meghamisíthasson néhány perdöntő dokumentumot. Paul Manafort korábban az oroszbarát ukrán elnök, Janukovics tanácsadója volt. 2016-ban ő vezette Trump kampányát mindaddig, amíg túlságosan jó orosz kapcsolatai miatt távozni nem kényszerült. Hillary Clinton, a választás vesztese részben Trump orosz támogatásával indokolta meg kudarcát.

Donald Trump tavasszal gratulált Putyinnak újabb választási győzelméhez és jelezte: szívesen találkozna vele újra. Trump hamarosan Európába látogat, mert júliusban csúcstalálkozót tart a NATO. Ezt követően július 16-án lesz az amerikai-orosz csúcstalálkozó Helsinkiben. A NATO-csúcstalálkozó egyik legfontosabb témája  az orosz fenyegetés. Trump erre hivatkozva kéri azt, hogy minden NATO-tagállam teljesítse ígéretét: a GDP 2%-át fordítsa katonai célokra. Persze ki nem mondott igény az is, hogy lehetőség szerint amerikai fegyvereket vásároljon. Lengyelország élen jár ebben: nemcsak hogy sok amerikai fegyvert vásárol, de 2 milliárd dollárért egy egész amerikai páncélosdandárt szeretne, amely állandóan lengyel földön állomásozna, hogy elrettentse az orosz fenyegetést. Trumpnak és Putyinnak lesz miről tárgyalnia Helsinkiben július 16-án.

Fotó: a tavaly novemberi APEC-csúcson / President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez