Trump meghívta Putyint Amerikába

A meghívás még Helsinkiben történt a csúcstalálkozón, de csak most jelentette be az amerikai elnök szóvivője. Trumpot sokan bírálták az Egyesült Államokban azért, mert hitelt adott Putyin állításának, mely szerint az oroszok nem avatkoztak be az amerikai választásokba 2016-ban. Az orosz elnök látogatására ősszel kerülhet sor.

Három titkos találkozót próbált összehozni Trump és Putyin között 2016-ban Marija Butyina – állítja az FBI, mely letartóztatta a 29 éves orosz nőt. A vádak között nem szerepel a kémkedés, az viszont igen, hogy politikai befolyás megszerzése révén beavatkozott a választásokba az Egyesült Államokban. Hogy befolyásolhatta egy diákvízummal Amerikában tartózkodó orosz nő a választásokat?

Marija Butyina ügyesen kezdett hozzá: a National Rifle Associationt kereste meg, amely az USA egyik legaktívabb lobbiszervezete. Oroszországban Marija Butyina annak a mozgalomnak az arca volt, mely a szabad fegyverviselés jogáért küzd – Putyin áldásával. Ez volt Kalasnyikov tábornok végakarata – érvelt Marija Butyina, akinek igen befolyásos mentora volt: Alekszandr Torsin, Putyin egyik legbizalmasabb tanácsadója. Ő jelenleg feketelistán van az Egyesült Államokban. Ezért maga helyet Marija Butyinát küldte Amerikába a választások befolyásolására. A csinos orosz nő összebútorozott egy republikánus párti szervezővel, a nála 27 évvel idősebb Paul Ericsonnal. Egész hálózatot épített ki, melynek szerepe lehetett abban, hogy Trumpot végül is megválasztották az USA elnökévé. Marija Butyina törekvése, hogy titkos találkozót hozzon létre Trump és Putyin között, valószínűleg nem sikerült.

Most viszont Donald Trump maga hívta meg az orosz elnököt az Egyesült Államokba. Közben azonban továbbra is fennmaradnak a szankciók, melyek jelentős részben azért sújtják Moszkvát, mert megpróbált beavatkozni a választásokba az Egyesült Államokban. A feketelistán számtalan Putyin-káder szerepel, de maga az elnök természetesen nem. Putyin elnök elé tehát leterítik a vörös szőnyeget az Egyesült Államokban, melynek elnökét – az FBI gyanúja szerint – Oroszország támogatásával választották meg 2016-ban.

Fotó: President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez