Megtalálták az orosz flotta 200 tonnás aranykincsét?

A Koreai-félszigettől nem messze olyan hajóroncsot találtak a kincskereső búvárok, mely nagy valószínűséggel a cári flotta büszkeségének, a Dmitrij Donszkoj csatahajónak a maradványa. Ez a csatahajó arról híres, hogy ezen volt az orosz flotta 200 tonnás aranykincse! Ez mai árakon mintegy 133 milliárd dollárt ér- írja a Daily Telegraph. Hogy került ez az óriási kincs a tenger mélyére 113 évvel ezelőtt?

A cári Oroszország és Japán között háború dúlt Mandzsúriában. Port Artur kikötőjét védték a cári csapatok /ez ma Dalien Kínában/. A japánok a szárazföldön és a tengeren egyaránt támadtak. Az orosz vezérkar ezért a Távol-Keletre rendelte az egész orosz flottát, mely Szevasztopol kikötőjében állomásozott a Krímben. A flotta a világot megkerülve el is jutott a helyszínre, de ott Csuzsimánál katasztrofális vereséget szenvedett az erősebb és a helyi körülményeket sokkal jobban ismerő japán flottától. A Dmitrij Donszkoj csatahajó, mely az orosz távol-keleti erők számára vitte a 200 tonnás aranykincset, menekülni kezdett a tengeri csata színhelyéről, majd elsüllyedt. Kincskeresők évtizedek óta kutatják a nyomát. A Shilin Group most azt állítja: megtalálta a Dmitrij Donszkojt. Az aranyat még nem. De mi lesz, ha megtalálják? Kié lesz az óriási kincs?

A legnagyobb részt természetesen a kincskeresők maguknak akarják, de 20%-ról lemondanának. Tíz százalékot adnának Oroszországnak, mint a hajó egykori tulajdonosának. Másik tíz százalékot pedig annak a kis koreai szigetnek, ahonnan a búvárok útnak indultak a hajóroncs felfedezésére. Ezenkívül a kincs keresők ígérik: hozzájárulnának annak a vasútvonalnak az építéséhez, mely az orosz Távol-Keletről indul és Dél-Koreában ér véget.

Vérmes orosz hazafiak persze az egész kincset Oroszországnak követelik, mondván: a cári vagyon örökösei ők. A cár számára katasztrófa volt a háborús vereség: 1905-ben forradalom tört ki ellene, majd 1917-ben egy újabb forradalom eltávolította a trónjáról. Oroszországban éppen most emlékeztek meg arról a pátriárka vezetésével, hogy száz éve meggyilkolták az egész cári családot Jekatyerinburgban. A koreaiak közül is sokan úgy érzik, hogy őket illeti a kincs, mert az ő vizeikben találtak rá 434 méter mélységben. Ráadásul Korea a háborút követően japán gyarmat lett, és ez egészen 1945-ig tartott. Ezt a szomorú időszakot máig nem felejtik Koreában, sem Északon, sem pedig Délen.

Csakugyan aranyhajó volt a Dmitrij Donszkoj? És ha igen, akkor megvan-e még a 200 tonna arany? Ládákat már találtak a búvárok, de még nem tudtak beléjük nézni. A 113 milliárd dolláros rejtély tehát egyelőre tovább tart Korea partjainál, ahol egy 113 éves hadtörténeti eseményre is végre fény derülhet: mi lett a sorsa a Dmitrij Donszkoj csatahajónak, a cári flotta büszkeségének, fedélzetén 200 tonna arannyal?

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez