Putyin meghívta Trumpot Moszkvába

Az orosz elnök erről Johannesburgban nyilatkozott az amerikai NBC televíziónak. Dél-Afrikában rendezték meg a Brics csúcstalálkozót az idén. A Brics = Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél Afrika szövetsége. Tavaly a csúcstalálkozót Hsziamenben, Kínában tartották.

Putyin és Trump legutóbb Helsinkiben találkozott egymással. Nem sokkal azután, hogy a NATO-csúcson Trump az orosz fenyegetésre hivatkozva követelte a tagállamoktól, hogy emeljék a katonai költségvetésüket a GDP 4%-ára. Jelenleg 2% a norma, de a többség – köztük Magyarország – ezt sem teljesíti. Trump Helsinkiben nyilatkozott arról a vizsgálatról, melyet Mueller különleges ügyész folytat orosz kapcsolatairól. Emiatt komoly bírálatok érték az Egyesült Államokban. Trump nemzetbiztonsági tanácsadója ezért közölte: bár az amerikai elnök meghívta Putyint Washingtonba, de ez az idén nem aktuális, hanem csak jövőre. Amikor lezárulhat a vizsgálat Trump orosz kapcsolatait illetően. Putyin tanácsadója, Usakov erre úgy nyilatkozott: semmi baj! A két elnök találkozhat Argentínában a G20 csúcson novemberben.

Erre jött most Putyin meghívása Moszkvába. Az orosz elnök emlékeztette rá Trumpot: van már korábbról ilyen meghívása! Csakhogy Trumpot az amerikai kémelhárítás azzal gyanúsítja, hogy korábbi moszkvai útja során a KGB hálójába került. Trump a nyolcvanas években járt a Szovjetunióban, ahol Trump-tornyot akart épiteni. Trump-torony azóta sincs sem Moszkvában, sem pedig Szentpéterváron, viszont az amerikai kémelhárítás gyanúja szerint a KGB-nek olyan dossziéja van Trumpról, mellyel zsarolhatja az amerikai elnököt.

Honey trap-nek nevezik hírszerzői körökben a csapdát, melybe Trump beleesett még a nyolcvanas években. Csinos fiatal prostituáltakat ajánlottak neki a szállodában. Majd a titkosszolgálat videófelvételt készített Trump nem épp ortodox szexuális aktivitásáról. Trump természetesen tagad, de egy moszkvai látogatás semmiképp sem jön jól a novemberi választások előtt. Emiatt ugyanis az őt támogató republikánus párt elveszíthetné többségét a kongresszusban Washingtonban. A megerősödött ellenzék pedig jóval hangosabban képviselhetné Trump sikertelen ellenfelének vádját. Az oroszok juttatták a Fehér Házba az USA elnökét – állítja Hillary Clinton. Trump nyolc évig kíván a Fehér Házban üldögélni, ezt épp azt megelőzően jelentette be, hogy Helsinkiben találkozott volna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Fotó: a két elnök a tavalyi hamburgi G20 csúcson / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez