Észak-Korea továbbfejleszti interkontinentális rakétáit

Ezt erősítette meg egy magas rangú illetékes Washingtonban a Reuters hírügynökségnek. A magát megnevezni nem kívánó tisztviselő beszámolt arról, hogy amerikai kémműholdak fokozódó aktivitást mutatnak annak a gyárnak a környékén, ahol Észak-Korea interkontinentális rakétáit előállítja.

Magukat a rakétákat a kémműholdak nem látják, ezért az amerikai hírszerzés nem tud pontos képet alkotni arról, hogy a továbbfejlesztés milyen eredménnyel járhatott.

Szingapúrban Kim Dzsongun azt igérte Donald Trumpnak, hogy felszámolja nukleáris fegyvereit és interkontinentális rakétáit, melyekkel elérheti akár az Egyesült Államokat is. Cserébe az amerikai elnök garantálta Kim Dzsongun biztonságát és a szankciók megszüntetését. Azóta kiderült: az USA csakis akkor szünteti meg a szankciókat, ha Észak-Korea már végrehajtotta nukleáris fegyverzetének és interkontinentális rakétáinak a megsemmisítését. A Reuters most érdeklődött a Fehér Házban: mi a véleményük a kémműholdak információiról?

Rutinszerű választ kaptak: hírszerzői értesüléseket nem kommentálunk! Trump többször is jelezte a szingapúri csúcstalálkozó befejezése óta, hogy bízik Kim Dzsongun ígéreteiben. Észak-Korea tett is néhány látványos lépést: átadta azoknak az amerikai katonáknak a holttestét, akik Északon haltak meg a háború idején /1950-53/. Külföldi tudósítók jelenlétében felrobbantottak egy atomkísérleti telepet. Magát a leszerelést nagyon nehéz ellenőrizni. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó azt javasolta: Észak-Korea egész nukleáris fegyverzetét rakják hajókra és vigyék az Egyesült Államokba! A javaslatot Észak-Korea – nem különösebben meglepő módon – elutasította. Trump Kínát is meggyanúsította, mondván: Peking azért akadályozza a leszerelést Észak-Koreában, mert így akar visszavágni az USA kereskedelmi háborújában. A kínaiak természetesen tagadták Trump feltevését.

Az amerikai elnök Iránnal szemben hasonló módszert alkalmaz, mint Észak-Korea esetében. Egyelőre nem sok sikerrel. Alig közölte Trump, hogy hajlandó találkozni az iráni vezetőkkel, máris megjött a válasz: csakis azután lehetséges ilyen csúcstalálkozó, hogy Trump visszalép az atomalkuba! Az USA elnöke májusban jelezte a kilépést. Teheránban emiatt szószegőnek tartják az Egyesült Államok elnökét. Lehetséges partnere, Rohani iráni elnök pedig nagyon meggyengült a hazájában, hiszen az atomalku az ő műve volt. A kemény vonal hívei nem akarnak tárgyalni Trumppal akkor sem, ha az amerikai szankciók komoly veszteségeket okozhatnak Iránnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez