Amerikai szankciók török miniszterek ellen

Zárolják Törökország igazságügyi és belügyminiszterének javait az Egyesült Államokban. Ezentúl tilos minden amerikai állampolgár számára üzleti kapcsolatba kerülni a két török miniszterrel. Törökország álláspontja egészen egyszerűen elfogadhatlan! – indokolta a döntést Steven Mnuchin pénzügyminiszter. Mi történt?

Törökország másfél évig börtönben tartott egy amerikai tiszteletest, akit azzal vádolnak, hogy kémkedett az Egyesült Államoknak és támogatta a pancser puccsot két évvel ezelőtt. Andrew Brunson tiszteletest nemrég kiengedték a börtönből, jelenleg házi őrizetben van. Trump azonban a szabadon bocsátását követeli. Ezért a kemény szankciók.

Erdogan kormánya már kezdettől fogva azzal vádolta Amerikát, hogy támogatta a pancser puccsot. A hivatalos török álláspont szerint a puccsot Fetullah Gülen prédikátor szervezte, aki az Egyesült Államokban él. Követelték a kiadatását. Eredménytelenül.

Erdogan most is határozottan válaszolt: ellenszankciókkal fenyegette meg az Egyesült Államokat. Közölte: bár Törökország a NATO tagja, de beléphet a Brics csoportba. Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika alkotja ezt a laza szövetséget, mely nemrég tartott csúcstalálkozót Johannesburgban. Erdogan ezenkívül cionizmussal is megvádolta az amerikai kormányzatot – finom célzással arra, hogy Trump politikáját nagyban befolyásolja Izrael. Ez elsősorban azért zavarja Törökországot, mert Izrael támogatja a kurdokat a Közel-Keleten, különösen Szíriában és Irakban. Csakhogy a legnagyobb kurd közösség épp Törökországban él. Erdogan rémálma az, hogy a kurdok összefognak és közösen létrehoznak egy államot! Törökországé a NATO második legerősebb hadserege, mely bevonult Szíriába, hogy fellépjen az ottani kurd milíciával szemben. A törökök vezérkari főnöke rendszeresen egyeztet orosz és iráni kollégájával, akiket ellenfélnek tekintenek Washingtonban.

Így állnak most az amerikai-török kapcsolatok, melyekről Mike Pompeo telefonon tájékoztatta az ankarai diplomácia vezetőjét. Cavusoglu külügyminiszter részt vesz egy nemzetközi tanácskozáson a hétvégén Szingapúrban. Ott sor kerülhet egy eszmecserére Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. Végül is Törökország külügyminisztere nem szerepel az amerikai feketelistán, ellentétben a belügy és az igazságügyi miniszterrel.

Fotó: Andrew Brunson tiszteletes / Turkish Minute

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez