Kínai szuperkémet fogtak Amerikában

40 kódolt információt rejtett el ártatlan digitális fotókban egy 55 éves kínai mérnök, aki már megszerezte az amerikai állampolgárságot. Xiaoqing Zheng 2008 óta dolgozott a General Electric-nél.

Nemrég saját vállalkozást alapított, mely Kínában gyártott repülőgépmotorokat. Ehhez kellettek az amerikai információk, melyeket igen leleményesen titkolt el a belső ellenőrzés elől. Mind a General Electric, mind pedig az amerikai kémelhárítás gyanította, hogy a kínai mérnök a pekingi hírszerzés embere, de nem volt semmilyen bizonyítékuk sem! A kínai mérnök szabályosan jelezte a General Electric-nek, hogy vállalkozást hozott létre Kínában. Ennek ellenére nem rúgták ki, mert abban bíztak: ezzel előnyös helyzetbe kerülhetnek a világ legnagyobb repülőgéppiacán.

Csakhogy Trump megindította a kereskedelmi háborút Kína ellen. Ezen belül különösen vigyáznak arra az amerikaiak, hogy megőrizzék a vezető szerepüket a korszerű technológiában. Elkezdték figyelni a mérnököt, de nem tudtak rájönni: hogyan küldi haza a megszerzett információkat. Aztán egy kémelhárítónak feltűnt, hogy a mérnök sok fotót küld haza a naplementéről. Elkezdték a digitális fotók vizsgálatát, és rájöttek: az ártatlannak tűnő naplementés képek kódolt információkat tartalmaznak a GE turbináiról! A kínai mérnököt elkapták. Ipari kémkedéssel vádolják. Maximum tízéves börtönbüntetésre számíthat. Egy magát megnevezni nem kívánó kémelhárító tiszt a sajtónak elmondta: még sohasem tapasztaltak olyat, hogy valaki fotókba rejtse el a titkos információkat! Ehhez nagyon komoly informatikai tudás kell. Kínában, úgy látszik, kiválóan képzett hírszerzőket alkalmaznak, hogy megszerezzék az amerikai technológiát, amellyel utolérhetik, sőt majd meg is előzhetik Amerikát.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez