Oszáma bin Láden mamája: a fiam jó gyerek volt!

Először adott interjút a világ első számú terroristájának édesanyja, aki a londoni Guardiannek nyilatkozott. Alia Ghanem elmondta az angol lap tudósítójának Dzsiddában /Szaúd-Arábia/, hogy gyerekkorában a kis Oszáma csendes és szerény volt.

Jó fiú volt, aki aztán az egyetemen agymosás áldozata lett – mondja most a mama. Oszáma bin Láden 1957-ben született Rijádban, ahol édesapja az uralkodók kedvenc építési vállalkozója volt. Apja elvált anyjától amikor a kis Oszáma hároméves volt. Apja összesen 50 fiúval büszkélkedett, akik között Oszáma eléggé a háttérbe szorult. Valószínűleg ezért is lépett be a Muzulmán Testvériségbe. Mi mind nagyon kétségbeestünk, amikor ezt meghallottuk- nyilatkozta az édesanya.

A fiatal Oszáma bin Láden Afganisztánban harcolt az oroszok ellen – amerikai támogatással. Turki herceg, a szaúdi hírszerzés akkori főnöke ajánlotta őt az amerikaiak figyelmébe. Később Turki herceg hazája washingtoni nagykövete lett. Oszáma bin Láden 1988-ban alapította meg az al-Kaidát – a Bázist, amely az iszlám forradalmat, a dzsihádot tekintette céljának. Az amerikaiak – amíg az érdekükben állt – támogatták Oszáma bin Ládent, mert hasznos volt a Szovjetunió elleni harcban. Később le akarták állítani, ezért szembefordult az Egyesült Államokkal.

Oszáma bin Láden családja fokozatosan megszakította a kapcsolatot a terrorista vezérré vált fiúval. 1993-ban kitették a családi cégből. 1999-ben láttam utoljára – mondja most az édesanya, aki senkinek sem kívánja ezt az érzést. 2001 szeptember 11 után a bin Láden család tagjait deportálták az Egyesült Államokból. Szaúd-Arábia már korábban törölte állampolgárai sorából Oszáma bin Ládent. Aki Afganisztánban szervezte meg a szeptember 11-i merényleteket. Majd amikor az USA lerohanta Afganisztánt, Pakisztánba menekült. Itt végeztek vele 2011 májusában amerikai kommandósok. Szaúd-Arábia most először engedélyezett interjút Oszáma bin Láden édesanyjával. Szaúd-Arábia az USA első számú szövetségese az arab világban, ezért mindenképp el akarták kerülni azt, hogy a királyságot kapcsolatba hozzák a szeptember 11-i merényletekkel. Ezért nyilatkozhatott csak több mint hét évvel terrorista fia halála után Oszáma bin Láden édesanyja Dzsiddában, Szaúd-Arábiában.

Forrás, fotó: The Guardian

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez