Drákói amerikai szankciók jöhetnek Oroszország ellen

Még szigorúbb szankciókat hozunk 90 nap múlva, ha Oroszország nem garantálja, hogy semmiképp sem alkalmaz tiltott vegyi fegyvereket – közölte az amerikai külügy, mely a Szkripal-üggyel indokolta meg az újabb büntető intézkedéseket. Nagy-Britannia után az Egyesült Államok is bizonyítottnak tekinti, hogy az orosz hírszerzés ügynökei támadták meg Novicsok ideggázzal Szkripal ezredest és a lányát Salisburyben, London közelében.

Az orosz hírszerzés híres árulója és lánya megúszta a támadást, de egy angol nő belehalt az akcióba. A brit rendőrség szerint a támadást végrehajtó orosz ügynökök eldobták a súlyosan mérgező ideggáz palackját. Ezt megtalálta és hazavitte egy pár Salisburyben. A nő meghalt, a férfi megúszta. Nagy-Britannia kormánya kéri Oroszországtól a két ügynök kiadatását. Moszkva természetesen cáfol, és semmiképp sem vállalja a felelősséget a Novicsok-akcióért. Korábban már Nagy-Britannia és a NATO valamennyi tagállama több mint száz orosz diplomatát utasított ki a Szkripal-ügy miatt.

Az orosz hírszerzés egykori személyzeti főnöke 100 ezer dollárért feladta társait, akik az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában kémkedtek Oroszország javára. Az ezredest elfogták, de nem végezték ki – ahogy ilyenkor szokásos Oroszországban -, hanem kicserélték azokra az orosz kémekre, akik miatta buktak le. Szkripal ezredes Nagy-Britanniában éldegélt, amikor az orosz ügynökök megtámadták. A brit hírszerzés értesülései szerint személyesen Putyin elnök adott utasítást Szkripal ezredes likvidálására. Putyin a szovjet időkben a titkosszolgálat, a KGB ezredese volt. Jól ismeri tehát a szolgálat szabályait.

Mindennek ellenére Trump elnök nemrég Helsinkiben találkozott Vlagyimir Putyinnal. Meghívta az orosz elnököt Washingtonba. Amikor erről az amerikai elhárítás egyik vezetője élő adásban értesült, majdnem leesett a székről. Később Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton közölte: jövőre halasztják Putyin washingtoni látogatását. Közben folyik a vizsgálat Trump elnök ellen: milyen orosz támogatást élvezett a 2016-os választási kampány idején? Vajon mivel tartja őt kézben Vlagyimir Putyin? A hivatalos Washington mindenesetre újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot, megfenyegetve Moszkvát: ha nem mond le a vegyi fegyverek alkalmazásáról, akkor 90 nap múlva újabb büntető intézkedések jöhetnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez