Brexit – a leggazdagabb brit Monacóba költözik

Sir Jim Ratcliffe, aki a Brexit elszánt híve, a dúsgazdag városállamban folytatja életét.

A britek nagyon is jól tudják kormányozni saját magukat. Semmi szükségük sincs arra, hogy Brüsszel mondja meg nekik: mit tegyenek. Nem hiszek az Európai Egyesült Államokban! – deklarálta a Brexit-kampány idején Sir Jim Ratcliffe, akit a királynő nemrég ütött lovaggá, miután a londoni Times a leggazdagabb brit polgárnak nyilvánította. 21 milliárd fontos vagyont hozott össze a semmiből az ambiciózus vegyészmérnök, akit első munkahelyéről három nap után kirúgtak. Később startup céget alapított. Az Ineo ma több mint 18 ezer embernek ad munkát Nagy-Britanniában.

Miért távozik ilyen sikeres pályafutás után szülőföldjéről a Brexit nagy híve? Az adó miatt. Monacóban sokkal előnyösebbek az adózási feltételek, mint Nagy-Britanniában. Így a nagy brit hazafi Monacóban folytatja. Éppúgy, mint az Ineo két másik főnöke, akik ugyancsak milliárdosok angol fontban.

Mindez nagy csapás Theresa May miniszterelnök asszonynak, aki fontos támogatóit veszíti el. Ráadásul könnyen képmutatással vádolhatják a Brexit dúsgazdag híveit: miközben másoknak arról prédikálnak, hogy milyen jó Európán kívül, ők maguk sietnek belül maradni! Theresa May asszony nemrég Breganconban, az elnöki üdülőben egyeztette elképzeléseit Macron francia elnökkel. A Brexit-tárgyalások ugyanis már hónapok óta húzódnak, de még senki sem tudja pontosan: milyen is lesz Nagy-Britannia viszonya az Európai Unióhoz a kilépés után? Ez több millió embert érint közvetlenül: azokat az uniós polgárokat, akik Nagy-Britanniában dolgoznak, és azokat a briteket, akik a kontinensen élnek. Mint ezentúl Sir Jim Ratcliffe, Nagy-Britannia leggazdagabb embere, aki két pompás luxusjachtját a jövőben Monacóban állomásoztatja majd.

Fotó: The Times

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez