Ufó, véletlen, vagy rakéta-művészet?

Különleges felhők jelentek meg a héten egy szibériai város felett, melyek eredetét egyesek ufónak, míg a szkeptikusok a véletlennek tulajdonították. A magyarázat viszont meglepően egyszerű.

Különös, sőt művészi formájú felhőkre lettek figyelmesek az Altaj Köztársaságban található Barnaul város lakói hétfő reggel, melyek a felkelő Nap sugaraiban szokatlan, áttetsző fehér színt vettek fel. Első pillantásra sokak szerint egy földönkívüli űrhajó lebegett a város felett, és az általa hagyott kondenzcsíkot látták.

A magyarázat azonban nagyon egyszerű. Az Altaj Köztársaság ugyanis a kazah határ mellett fekszik, így a Kazahsztánban indított űrrakétákat szinte szabad szemmel is látni lehet. A barnauli esetben pedig nagy valószínűséggel arról van szó, hogy a bajkonuri űrközpontról kilőtt Proton-M rakéta elégett maradványai hagytak ilyen egyedi formát a légkörben – írja a The Siberian Times.

Natália Pavlova, a Barnauli Planetárium vezetője szerint egy meteor is okozhat ilyen látványt, de ő is az elégett rakéta teóriáját találja a legészszerűbb magyarázatnak.

Szibéria lakóinak gyakran van részük különleges légköri látványban, legutóbb november 14-én Jekatyerinburg felett láttak egy megmagyarázhatatlan robbanást. Itt is azonnal elkezdődtek a találgatások, és az ufóktól kezdve számos összeesküvés-elméleten át próbálták a helyiek kitalálni, mit is láttak. A legelfogultabb ufó-hívőket vélhetően azonban nem győzi meg a felrobbant űrrakéta magyarázata sem.

(Kép: Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez