Gyilkosság a kolostorban: egy szerzetest gyanúsítanak a püspök megölésével

Egyiptom egyik sivatagi kolostorában holtan találták a 68 éves Epiphanius püspököt, a kopt egyház egyik vezetőjét. Halálát fejsérülések okozták. A kolostor azonnal belső vizsgálatot indított. Ennek alapján egy Iszaja nevű szerzetest gyanúsítanak azzal, hogy megölte a kopt püspököt. A sajtót nem engedik be a kolostorba, így különböző vad pletykák keringenek arról, hogy mi vezethetett el odáig, hogy az ősi kolostorban gyilkosság történhetett.

A 8-10 milliós kopt közösségben nagy a riadalom. Az elmúlt időkben ugyanis gyakoriak voltak a támadások a kopt egyház ellen, de ezeket szinte kizárólag iszlamista terroristák követték el. Ferenc pápa amikor Egyiptomban járt, külön kérte Sziszi elnököt és az Al Azhar vallási főiskola nagy tekintélyű vezetőit, hogy védjék meg a keresztény kisebbséget az iszlamista terrortól. Azóta kevesebb támadás érte a kopt kisebbséget, mely a bibliai idők óta működik Egyiptomban. A gyilkosság áldozata azonban most a kopt egyház egyik magasrangú vezetője.

Szent Antal épp az egyiptomi sivatagban alapította meg a szerzetességet, amely az évszázadok folyamán sok szerzetesrend megalakulásához vezetett el. Az ősi szigorú szabályok szerint élő szerzetesek szinte mindenről lemondanak, hogy teljesen istennek szentelhessék magukat. Ezért döbbentett meg szinte mindenkit a hír: egy szerzetes gyilkolhatta meg a kopt püspököt! A rendőrség is vizsgálatot folytat, de hivatalosan semmit sem közöltek a kolostori gyilkosságról. Pontosabban szólva csak annyit tudattak a nyilvánossággal, hogy a 68 éves Epiphanius kopt püspök a halottkém szerint emberölés áldozata lett. A gyilkossággal vádolt szerzetest a kolostorban tartják őrizetben. Kizárták a szerzetesrendből. Elöljárói arról faggatják: mi vezethetett oda, hogy megölje a tekintélyes kopt püspököt egy sivatagi kolostorban Egyiptomban?

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez