300 katolikus papot vádol pedofíliával az ügyészség Pennsylvániában /USA /

A vádak szerint több, mint ezer gyereket rontottak meg, akik között voltak tíz évesnél fiatalabbak is. Kisfiúkat és kislányokat erőszakoltak meg rendszeresen, és az elöljárók semmit sem tettek ennek megakadályozására. Sőt, minden megtettek annak érdekében, hogy rejtegessék a bűnös papokat. Az esetek döntő többsége régen történt, ezért elévülés miatt jogilag már nem lehet felelősségre vonni a pedofil papokat, illetve az őket fedező püspököket.

Mindössze két pedofil pap ellen indulhat eljárás, de a többiek nevét is közzéteszik az USA egyik legnépesebb államában. A katolikus egyháznak csaknem 100 millió híve van az Egyesült Államokban, ahol csak a kilencvenes években indultak pedofil perek. Több egyházi vezető: püspök, sőt bíboros is lemondott, mert nem tett meg mindent a pedofil papok leleplezésére. Néhány egyházmegye a pénzügyi csőd szélére jutott, mert annyi kárpótlást kellett kifizetni az áldozatoknak.

Ferenc pápa többször is kérlelhetetlen harcot hirdetett a pedofília ellen, mely súlyosan veszélyezteti a katolikus egyház hírnevét és morálját. Chile egész püspöki karát a Vatikánba rendelte ebben az ügyben. Az egész püspöki kar felajánlotta lemondását Ferenc pápának. A Vatikán harmadik számú embere, a kincstárnok jelenleg is pedofil perben küzd a becsületéért Ausztráliaban. Bármi is lesz az ítélet, aligha valószínű, hogy a bíboros visszatérne a Vatikánba.

Ausztráliában nemrég börtönbüntetésre ítéltek egy idős érseket pedofília miatt, de végülis nem kellett börtönbe vonulnia, miután Alzheimer kórral küzd. A pedofíliaellenes harc része a katolikus egyházon belül folyó küzdelemnek is, hiszen nagyon magasrangú papok is érintettek. Az USA katolikus egyházának vezetőjét: New York és Washington egykori érsekét, a bíborosi kollégium tagját nemrég arra ítélte Ferenc pápa, hogy többé ne misézzen és maradjon otthon! Az idős bíboros a pedofíliával vádolt és elítélt papok legfőbb védelmezője volt az Egyesült Államokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez