Trump ellenében folytatja a kamatláb emelését a FED

Az ország érdekében visszafoghatná a kamatláb-emelést a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Board – kérte az Egyesült Államok elnöke. A FED eddig már kétszer emelte a kamatlábat azóta, hogy Trump jelöltje, Jerome Powell átvette ott a vezető szerepet. Ő mindig is a Federal Reserve Board függetlenségét hangsúlyozta.

Most először szólalt meg azóta, hogy Trump bírálta a kamatláb-emelést. Egy szóval sem tért ki arra, amit az elnök mondott, viszont tudatta: álláspontja nem változott! Vagyis az amerikai gazdaság jó formában van, az infláció nem éri el a tervezett 2%-ot, a munkanélküliség alacsony. Ilyen körülmények között Powell szerint indokolt a kamatláb emelése. A szakértők ezek után úgy vélik: újabb két emelés következik, az első szeptemberben, a második decemberben.

A kamatláb emelése az Egyesült Államokba vonzza a külföldi pénzeket – meggyengítve ezzel a vetélytársakat. Különösen a feltörekvő államok érzik meg ennek a hatását – lásd például a török líra mélyrepülését. Ugyanakkor megerősödhet a dollár és ez gyengítheti az amerikai exportot. Márpedig az amerikai kereskedelmi mérleg súlyosan deficites. Trump kereskedelmi háborúja gondot okozhat sok amerikai cégnek is, amely a kínaiak piacán volt érdekelt. Számukra a kamatláb emelése nem jó hír. Novemberben választások lesznek az Egyesült Államokban. Trump mindenképp nyerni akar, mert különben jöhet az impeachment, a jogi eltávolítás a Fehér Házból. Az Egyesült Államokban azonban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Board független a Fehér Háztól, vagyis nyugodtan negligálhatja az elnök véleményét, ha úgy érzi, hogy az nem helyes. Így a világ most kamatláb-emelésre számíthat, annak ellenére, hogy Donald Trump ennek az ellenkezőjére kérte a Federal Reserve Boardot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez