Republikánus nagyágyúk fogtak össze Trump ellen

Ötven republikánus volt tisztségviselő nyílt levelet tett közzé a The New York Times című lapban azt állítva, hogy Donald Trump elnöksége kockázatot jelentene az amerikai nemzetbiztonságra.

Az Egyesült Államok ötven ismert republikánus külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértője – köztük George W. Bush kormányzatának néhány tagja – tette közzé a levelet a lap hasábjain.

Az írásban – amely hétfőn, helyi idő szerint a késő délutáni órákban jelent meg a lap internetes kiadásában – az aláírók azt állítják, hogy a republikánus elnökjelöltnek, Donald Trumpnak “hiányzik a karaktere, az értékrendje és a tapasztalata” ahhoz, hogy elnök legyen és megválasztása szerintük kockázatot jelentene az Egyesült Államok jólétére és nemzetbiztonságára.

Donald Trump “a leggondatlanabb elnök lenne az amerikai történelemben” – állítják az aláírók. A levél szerint Trump aláásná az Egyesült Államok erkölcsi tekintélyét és megkérdőjelezné az alkotmányba vetett hitet is. Trump “ismételten bizonyította, hogy kevéssé érti” az ország “életbevágó nemzeti érdekeit, összetett diplomáciai kihívásait, nélkülözhetetlen szövetségesi rendszerét és demokratikus értékrendjét”, amire az amerikai politikának épülnie kell. Az aláírók kifogásolják, hogy Trump érdeklődést sem mutatott, hogy elsajátítsa a tudnivalókat. Leszögezik, hogy egyikük sem szavaz majd Donald Trumpra, jóllehet a levélben azt is megjegyzik, hogy sok amerikainak van kétsége Hillary Clintont illetően, mint ahogyan sokuknak közülük is.

Az aláírók között olyan ismert személyiségek vannak, mint Michael Hayden, aki korábban a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) és az NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség) igazgatója volt; John Negroponte, aki hírszerzési igazgató volt, majd 2007-ben helyettes külügyminiszter lett. Aláírta a nyílt levelet Robert Zoellick; a Világbank volt elnöke, Tom Ridge és Michael Chertoff, két korábbi republikánus belbiztonsági miniszter; Eric Edelman, Dick Cheney alelnök nemzetbiztonsági tanácsadója vagy például Robert Blackwill és James Jeffrey, George W. Bush elnök Nemzetbiztonsági Tanácsának két stratégája.

A nyílt levél jelzi a Republikánus Párton belüli, elsősorban a nemzetbiztonsággal foglalkozó szakemberek körében meglévő változatlan megosztottságot. Az aláírók közül jó néhányan márciusban még nem adták nevüket egy hasonló tartalmú nyílt levélhez, ám a The New York Times szerint akkor változtattak álláspontjukon, amikor Donald Trump arra buzdította az oroszokat, hogy törjék fel Hillary Clinton elektronikus levelezését.

A The New York Times megjegyzi: az aláírók állásfoglalása valószínűleg nem befolyásolja majd Trump külpolitikai szakértőgárdáját. Trump ugyanis többször is hangoztatta a kampányban, hogy szinte minden területen véget akar vetni a republikánusok eddigi külpolitikai irányvonalának. Az aláírók közül sokan aktívan részt vettek az iraki háború tervének kidolgozásában, majd a háború után kialakult helyzet “menedzselésében”. Az iraki háborút Donald Trump “katasztrofálisnak” minősíti.

Az aláírók közül ugyanakkor hiányoznak tekintélyes, “első vonalbeli” republikánus politikusok, az elmúlt évek legbefolyásosabb külügyminiszterei. Így például Henry Kissinger, George Shultz, James Baker, Colin Powell és Condoleezza Rice sem adta nevét a nyílt levélhez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez