Új terrorellenes törvény Kenyában

Fejetetejére ált a kenyai parlament, miután Uhuru Kenyatta elnök aláírta az új terrorellenes törvényt. Az ellenzéki képviselők dulakodni kezdtek, majd néhány pofont is kiosztottak a kormányon lévő képviselő társaiknak. Szerintük a törvény súlyosan sérti az szabadság jogokat és túlzott hatalmat biztosít a rendvédelmi szerveknek.

Az új terrorellenes törvény értelmében a rendőrség a biztonsági szolgálatok és a titkosszolgálatok bárkit letartóztathatnak az országban, akiknél felmerül a gyanú, hogy terroristákkal működik együtt. A hatóságok a gyanúsítottakat akár egy évig is fogva tarthatják bírósági végzés nélkül.  Az újságírók mostantól csak is hatósági engedéllyel „kutakodhatnak” a témában. Elő közvetítést, riportot és egyéb anyagokat pedig csak is a rendőrség engedélyével forgathatnak, illetve publikálhatnak.

Az ellenzéki szerint az új törvény a rendőrállam bevezetésével egyenlő. A képviselők tiltakozásúk jeléül dulakodni kezdtek a parlamentben, ami végül verekedésbe csapott át. A házelnök kényszerszünetet is elrendelt. Az élő televíziós közvetítést pedig lekapcsolták. Az újságírókat pedig kitiltották az ülésteremből, miután kitört a verekedés. A parlament előtt rohamrendőrök léptek akcióba, ahol több száz tüntető ülődemonstrációval kívánt tiltakozni a törvény ellen. A hatóságok több embert letartóztattak és elhurcoltak.

A kormány azzal indokolta az új törvény bevezetését, hogy a biztonsági szolgálatoknak több „hatalmat” kell biztosítani ahhoz, hogy sikeresen, illetve hatékonyan felvegyék a harcot a terroristák ellen. Uhuru Kenyatta elnök élő televíziós beszédében pedig emlékeztetett arra, hogy az ország még mindig hadban áll a radikális iszlamistákkal szemben, akik súlyosan veszélyeztetik Kenya biztonságát és az ország területi integritását.

Kenya 2012-ben üzent hadat a szomáliai al Shabab radikális iszlamista lázadó szervezetnek, amit az amerikai vezetés 2008-ban terrorista szervezetnek nyilvánított. A szomszédos országban jelenleg több ezer kenyai katona állomásozik. A szomáliai terroristák a katonai szerepvállalás miatt bosszúhadjáratot indítottak Kenyában és azóta több véres merényletett is végrehajtották már az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez