Fekete vívó olimpiai bajnoknő után román úszó világbajnoknő Franciaország sportminisztere

Macron elnök ügyel arra, hogy kormányában a nők aránya legalább 50% legyen. Ezért Párizsban mindenki biztosra vette, hogy a lemondott Laura Flessel után újra csakis nő lehet sportminiszter.

Így is történt: az idén 43 éves Roxana Maracineanu asszony kapta meg a tárcát. Ki ő?

Kilenc éves volt amikor Ceausesecu Romániájából családjával kivándorolt Franciaországba. Szülőhazájában tornászni kezdett, de Franciaországban nem talált olyan edzőt, mint az erdélyi Károlyi Béla, aki egyre másra nevelte az olimpiai bajnoknőket Romániában. Ezért az úszást választotta. 1998-ban jutott a csúcsra: megnyerte a 200 méteres hátúszást Perthben, a világbajnokságon. Aztán az olimpián ezüstérmes lett. Elvégezte az egyetemet: mester fokozatot szerzett nyelvészetből. Szakmájában nem sokat dolgozott: sportkommentátor volt a médiában.

Roxana Maracineanu-nak közigazgatási tapasztalata is van: Franciaország legnagyobb régiójában az önkormányzatban a szocialisták egyik képviselője volt. Eddig is együttműködött Macron elnökkel: az úszás ügyeivel foglalkozó kormánymegbízott volt. Most miniszterként nyilván többet tehet ebben az ügyben is. Nem lesz könnyű, mert a költségvetés kurtítása elérte a sportminisztériumot is. Van viszont motivációja: már korábban is benne volt abban a csapatban, mely Chirac elnök vezetésével meg akarta szerezni az olimpiát Párizsnak. Első menetben ez nem sikerült, London nyert. Nemrég viszont Párizs elnyerte a 2024-es olimpia rendezési jogát. Aligha valószínű, hogy Roxana Maracineanu asszony addig a sportminisztérium élén maradna, de megvan a motivációja, hogy román bevándorlóként megmutassa: képes a sportot csúcsformába hozni a következő időszakban Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez