Újabb Trump-Kim csúcs lesz?

Nagyon meleg hangú, pozitív kicsengésű levelet kaptunk Kim Dzsongun elnöktől – jelentette ki a Fehér Ház szóvivője. Sarah Sanders utalt rá, hogy a barátságos levél fő célja egy újabb csúcstalálkozó Donald Trump és Kim Dzsongun között.

A levelet Kim Dzsongun abból az alkalomból küldte Washingtonba, hogy Észak-Koreában megünnepelték a nemzeti kommunista rendszer megalapításának 70. évfordulóját. Phenjanban ezúttal is nagy katonai parádét rendeztek, de nem voltak interkontinentális rakéták. Ezek ugyanis nyugtalanítják Amerikát, hiszen nukleáris robbanófejjel ellátva hatalmas károkat okozhatnak.

Az első csúcstalálkozón Szingapúrban Kim Dzsongun megígérte az interkontinentális rakéták leszerelését és a nukleáris fegyverzet megsemmisítését. Cserébe Trump lefújta a nagy hadgyakorlatokat és ígéretet tett a szankciók feloldására. Aztán gyorsan kiderült: mindkét fél a másikra vár. Kim Dzsongun ugyan felrobbantotta a nukleáris kísérleti telepet, de a kémműholdak tanúsága szerint vígan folytatja nukleáris és rakétafejlesztési programját. Trump ugyan lefújta a nagy hadgyakorlatokat, de közölte: a szankciókat csakis akkor szüntetik meg, ha Észak-Korea leszerelte nukleáris fegyverzetét. Mike Pompeo külügyminiszter Phenjanba repült volna, hogy tisztázza a helyzetet, de az utolsó pillanatban ezt Trump megakadályozta. Nem Kim Dzsongunt, hanem Kínát vádolta meg azzal, hogy késlelteti a megállapodás teljesítését a kereskedelmi háború miatt.

Ezt a patthelyzetet akarja feloldani Észak-Korea ifjú diktátora egy újabb csúcstalálkozóval. Tudja: Trumpnak szüksége van egy látványos diplomáciai sikerre a novemberi választások előtt. Hamarosan Phenjanba érkezik Dél-Korea elnöke, akinek döntő szerepe volt abban, hogy létrejött a párbeszéd az USA és Észak-Korea között. Ha az újabb koreai csúcs eredménnyel zárul, akkor ebből Trump is optimizmust meríthet. A dél-koreaiak azonnal tájékoztatják első számú szövetségesüket, az Egyesült Államokat, hogy mire jutottak Kim Dzsongunnal. Aki most mindenekelőtt azt szeretné elérni, hogy az USA vonja vissza a gazdasági szankciókat. Enélkül ugyanis senki sem ad pénzt Észak-Korea gazdasági fejlesztésére. Csakhogy Amerika a szankciók felmondásáért cserébe látványos leszerelési gesztust vár. A róka fogta csuka helyzet tehát továbbra is fennáll a világ első számú nagyhatalma és legkisebb nukleáris hatalma között. Talán egy újabb Trump-Kim csúcs változást hozhat…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez