Nincs kegyelem: így hajtják végre a halálbüntetéseket Japánban

Egy bennfentes mesélt a börtönökben zajló kivégzésekről a szigetországban, ahol ötből négy ember híve a halálbüntetésnek.

Az Egyesült Államok mellett egyedül Japánban alkalmazzák jelenleg a halálbüntetést a gazdaságilag fejlett demokráciákban. Legutóbb júliusban kapott nagy nyilvánosságot a dolog,  amikor 13 szektatagot akasztottak fel. Akkor is, korábban is sok kritika érte a japán büntetés-végrehajtást különös kegyetlensége miatt. A felmérések szerint ugyan a lakosság nagy része – csaknem 80 százaléka – támogatja a halálbüntetést, egy bennfentes szerint azonban a börtönőröket megosztja a téma. A halálraítélteket ugyanis ők végzik ki, és ezért 20.000 japán jent, azaz körülbelül 180 dollárt kapnak – akasztásonként.

“Szörnyű, ahogy a test ott lóg, mint egy 70 kilós tárgy egy műanyagkötélen” – mondta Szakamoto Tosió korábbi börtönőr a Japanese Times beszámolójában. Ő többször is szemtanúja volt  kivégzéseknek. Elmondása szerint az elítélteknek – akik többnyire sorozatgyilkosok – bekötött szemmel, összekötözött kézzel-lábbal egy tribünre kell állniuk. A csapóajtó, amely alattuk kinyílik, távvezérelt: egyszerre több börtönőr nyom meg egy-egy gombot, azt azonban sosem tudják, melyikük élesíti a halálos ítéletet. Nincs erre kijelölt speciális személy, így egy átlagos börtönőrnek is számolnia kell azzal, hogy asszisztálnia kell majd egy kivégzésnél.

Az elítélteken a törvény szerint az ítélethirdetést követő hat hónapon belül végre kell hajtani a halálbüntetést, a valóságban azonban akár éveket is várnak a halálsoron. Mindössze néhány órával az akasztás előtt közlik velük, hogy hamarosan vége az életüknek – áll az Amnesty International jelentésében. A családokat pedig csak a kivégzés után értesítik. Japánban most 110-en várnak a halálos ítéletük végrehajtására a hét, erre a célra fenntartott létesítményben.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez