Németország radarrendszereket szállít Szaúd-Arábiának

Jemenben a harcoló felek semmiféle szabályt sem tartanak be, ezért Németország nem szállíthat nekik fegyvert. Így határozott a kormánykoalíció Berlinben.

A szociáldemokraták ragaszkodtak ahhoz, hogy a háborús bűnöket elkövető felek ne német fegyverekkel öljék egymást. Most mégiscsak olyan harci eszközöket kap Szaúd-Arábia, melyek alkalmasak a gyilkolásra. A németek radarjai ugyanis pontosan bemérik azt, hogy honnan tüzel az ellenség. Aztán pedig precízen meghatározzák a célpontot az ellenség megsemmisítésére. Kik állnak szemben egymással Jemenben?

A szunnita koalíciót Szaúd-Arábia vezeti, a síitát pedig Irán. Mindkét fél megszeg minden háborús szabályt. Általános a foglyok kínzása és kivégzése, a polgári lakosság vegzálása. A lakosság egyötöde, mintegy 5 millió ember kényszerült eddig lakóhelye elhagyására.

Miért engedélyezte mégiscsak Peter Altmaier gazdasági miniszter a radarok szállítását Szaúd-Arábiának? Aligha valószínű, hogy Merkel kancellár akarata ellenére cselekedett volna, hiszen korábban Altmaier Angela Merkel kabinetfőnöke volt. Minden valószínűség szerint az amerikaiak sürgették a németeket a radarok leszállítására. Az USA és Izrael támogatja Szaúd-Arábiát ebben a rémes háborúban. Altmaier gazdasági miniszter pedig hivatkozhat arra, hogy a szaúdiak már régebben megrendelték a radarokat. A régi rendelésekre a koalíciós megállapodás nem vonatkozik Berlinben. Így a kecske is jóllakhat és a káposzta is megmarad.

Két napon belül ez már a második olyan ügy, mely megmutatja a kormánykoalíció törékenységét. Korábban a belső elhárítás főnökének ügye csapta ki a biztosítékot a szociáldemokratáknál. Akik Hans-Georg Maassen leváltását követelték, arra hivatkozva, hogy együttműködik a szélsőjobboldallal. Furcsa döntés született: az Alkotmányvédelmi Hivatal főnökét felfelé buktatták, államtitkár lett a belügyben. Ennek élén Horst Seehofer, a bajor CSU vezére áll. Aki a pokolba kívánja a szociáldemokratákat, akik hasonlóképp rajonganak érte. Merkel kancellárnak összehozni sem volt könnyű a koalíciót, de megtartani sem az, hiszen szinte minden nap kiderül: a CSU és a szociáldemokraták nem tudják elviselni egymást. És akkor még itt van Amerika, a nagy szövetséges, amely arra kérte a németeket: szállítsanak fegyvereket annak a Szaúd-Arábiának, mely az ENSZ vizsgálócsoportja szerint háborús bűnöket követ el Jemenben.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez