Új gyakorlógépeket kapott az argentin légierő

Hazai gyártmányú kiképzőgépeket kapott az argentin légierő. A Fábrica Argentinde de Aviones Brigadier General San Martin (Fadea) Grob Tp 120-asait pénteken adták át a légierő hajózóinak.

Az apró, ám igen mozgékony Grob Tp-120-asokat az Escuela de Aviación Militar (EAM), azaz az argentin légierő pilótaképző iskolája kapta, ahol civil és katonai repülősök is gyakorolhatnak majd az új típuson.

A kétüléses, turbólégcsavaros Grob TP 120-ast a hajózók alapkiképzésére használja majd az EAM. A típusból 4-et még 2013-ban, további 6-ot pedig most adtak át a légierő iskolájának.

A Fadea egyébként több, igen ambiciózus projektbe is fogott az elmúlt években. Ilyen például a brazil Embraer, a columbiai CIAC, a chilei ENAER, valamint a cseh Aero Vodochody és a portugál IAP-al közösen fejlszetett KC-390-es közepes katonai teherszállítógép, illetve a Lockheed Martinnal, a rendkívül sikeres német-francia Dornier/Dassault Alpha Jetjének továbbfejlesztett hazai változata, az IA 63-as Pampa sugárhajtású könnyű kiképzőgép.

Érdekes részlet, hogy a KC-390-es projekt ellenére az argentin légierő elavult 5 C-130-as Herculese közül egyet az USA-ban, négyet pedig a Fadea üzemeiben újítanak majd fel, és továbbra is rendszerben tartják majd a fegyvernem bevált, ám semmi képen sem korszerű igáslovait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez