Hogy került Galícia SS-hóhéra a Vatikánba?

Otto Gustav von Wächter báró Galícia kormányzója volt abban a két évben, amikor több mint félmillió zsidót öltek meg. “Gyors ütemben szállítják el a zsidókat, ezért nincs elég munkás a kertben és a teniszpálya karbantartására” – írta nejének, Charlotte-nak ebben az időben.

Mindez a BBC új sorozatából derül ki, mely a Ratline, vagyis Patkányvonal címet viseli. A podcast jelenleg nagy siker Nagy-Britanniában, mert árnyaltan mutatja be a szörnyű időket.

A műsorvezető, Philippe Sands családjának egy részét ott gyilkolták meg a napjainkban Lengyelországhoz és Ukrajnához tartozó Galíciában. Beszélgetőtársa nem más, mint Galícia kormányzónak fia, az ifjabb von Wächter báró. Aki szerint az apja “jó náci” volt. De miért dedikált egy könyvet a “jó nácinak” a születésnapjára maga Heinrich Himmler, az SS főparancsnoka? Minderről békésen beszélget a von Wächter család ausztriai kastélyában az ifjabb báró és a műsorvezető, aki háborús bűnökkel foglalkozó jogász.

Az idősebb von Wächter báró kétszer is menekülésre kényszerült az ősi kastélyból. Először 1934-ben, amikor fiatal náci aktivistaként részt vett Engelbert Dolfuss osztrák kancellár meggyilkolásában. Németországba ment, ahol az SS-ben csinált karriert. Már elérte a tábornoki rangot, amikor a Führer és Himmler rábízták Galíciát. Ahol több mint félmillió zsidó élt. Szinte senki sem maradt életben. Londonban az emigrációban élő lengyel kormány ezért háborús bűnösnek nyilvánította von Wächter SS tábornokot. Aki a végsőkig kitartott a nácik mellett, de tudta, menekülnie kell a felelősségre vonás elől. Hazatért Ausztriába, ahol neje – aki szintén kitartott náci nézetei mellett – szorgosan rejtegette. Egy kunyhóban élt az Alpokban három éven keresztül, amíg zajlottak a perek Nürnbergben.

Aztán irány Róma! A Vatikánban várta az SS tábornokot a náci szimpatizáns püspök, Alois Hudal. Ő volt a Ratline, a patkányvonal fő szervezője. Legalábbis eddig így tudtuk. A BBC sorozatából kiderül, hogy nem volt szervezett mentőakció az SS-tisztek számára. Mindvégig hittek a győzelemben, nem biztosítottak maguknak menekülőutat. Nem volt Ratline – állítja a Ratline című BBC sorozat. Ad hoc megoldások segítettek a magas rangú náciknak, mint Otto Gustav von Wächternek eljutni a Vatikánba. Onnan sokan – így például Adolf Eichmann is – Latin-Amerikába szöktek. Ott jelentős német közösségek éltek – tagjaik közül igen sokan szimpatizáltak a nácikkal. Eichmannt a Moszad elfogta Argentínában és per után kivégezték Izraelben. Ezt követően azonban Izrael miniszterelnöke leállította a háborús bűnösök üldözését külföldön, mert attól tartott, hogy az antiszemita reakciót válthatott volna ki.

A holokauszt még mindig nagy érdeklődésre számíthat Nagy-Britanniában – írja a BBC sorozata kapcsán a Daily Mail, mely címlapsztoriban számol be arról, hogy Galícia hóhérának, Otto Gustav von Wächter bárónak hogy alakult a sorsa, miután több mint félmillió zsidó meggyilkolását irányította Lengyelországban a második világháború idején.

Fotó: The First News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez