Szentté avatják Romerót

Mise közben lőtte le egy szélsőjobboldali mesterlövész Oscar Romero érseket, aki a polgárháborúban a baloldal mellé állt Salvadorban. A felszabadítási teológia híve volt, mely a hatvanas és hetvenes években azt hirdette: a fegyveres harc is jogos lehet, ha a szegények és elnyomottak felszabadítása a cél.

Salvadorban a polgárháború idején több mint százezer embert gyilkoltak meg. Halálával Oscar Romero érsek szimbolikus alak lett egész Latin-Amerika számára.

Ferenc pápa, aki ebben az időben maga is Latin-Amerikában élt, sohasem volt a felszabadítási teológia híve, sőt bírálta azt Argentínában. Ugyanakkor pápaként mindent megtett azért, hogy szentté avassák a szegények papját, Oscar Romerót. A szegények és elnyomottak szolgálatát tekinti Ferenc pápa a katolikus egyház fő feladatának. Ezért is vette fel Szent Ferenc nevét, aki a szegények szerzetesrendjét szervezte meg a középkorban.

A konzervatívok közül sokan ellenezték a katolikus egyházban Oscar Romero szentté avatását, melyre csak most, csaknem negyven évvel a gyilkosság után kerül sor Rómában. Ferenc pápa összesen hat személyt avat szentté vasárnap: köztük van egyik elődje, VI. Pál pápa is. Ő volt a diplomata pápa, aki elindította a keleti nyitás politikáját, mely lényegesen megjavította a Vatikán és az akkori szocialista államok viszonyát Kelet-Európában.

Fotó: VI. Pál pápa és Romero érsek / Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez