Népünnepély Salvadorban Oscar Romero szentté avatása után – videó

Mise közben lőtte le 1980-ban egy mesterlövész Oscar Romero érseket, aki a polgárháborúban a szegények és a baloldal mellé állt Salvadorban.

A felszabadítási teológia híve volt, mely a hatvanas és hetvenes években a szegények és elnyomottak felszabadítását hirdette. Salvadorban a polgárháború idején több mint százezer embert gyilkoltak meg. Halálával Oscar Romero érsek szimbolikus alak lett egész Latin-Amerika számára.

Ferenc pápa, aki ebben az időben maga is Latin-Amerikában élt, sohasem volt a felszabadítási teológia híve, sőt bírálta azt Argentínában. Ugyanakkor pápaként mindent megtett azért, hogy szentté avassák a szegények papját, Oscar Romerót. A szegények és elnyomottak szolgálatát tekinti Ferenc pápa a katolikus egyház fő feladatának. Ezért is vette fel Szent Ferenc nevét, aki a szegények szerzetesrendjét szervezte meg a középkorban. A konzervatívok közül sokan ellenezték a katolikus egyházban Oscar Romero szentté avatását, melyre csak most, csaknem negyven évvel a gyilkosság után került sor Rómában. Ferenc pápa összesen hat személyt avatott szentté vasárnap: köztük van egyik elődje, VI. Pál pápa is. Ő volt a diplomata pápa, aki elindította a keleti nyitás politikáját, mely lényegesen javított a Vatikán és az akkori szocialista államok viszonyán Kelet-Európában.

Hogy mennyire örültek a salvadoriak vértanú érsekük szentté avatásának, azt ITT nézhetik meg.

Fotó: VI. Pál pápa és Ocar Romero / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez