Fent botrányosan sokat keresnek Franciaországban

A legnagyobb francia cégek csúcsmenedzserei átlagosan több mint 5,1 millió eurót kerestek tavaly. Ez 17%-kal több, mint a megelőző évben. Igaz, hogy akkor 9% mínuszt mutattak ki a párizsi tőzsdén levő legnagyobb 40 cég menedzsereinél.

A Proxinvest nevű cég, melynek jelentését  a Le Monde ismerteti, rámutat arra, hogy a számok botrányosan nagy jövedelmeket mutatnak, de egyáltalán nem biztos, hogy a valóságban még ennél is nem kaptak többet  a “sztárok”.

Csaknem 10 millió euró a különbség 

A legjobban fizetett menedzser a Dassault repülőgépgyár informatikai vállalkozásának főnöke, aki a cég szerint 15,8 millió eurót keresett tavaly, de a Proxinvest szerint 24,6 milliót! A cégek ugyanis “elfelejtik” a nyugdíj-előtakarékossági alapokat, melyek eurómilliókat jelenthetnek a menedzsereknek. Akik állítólag azért kapják a mesés fizetést, mert a cégük szépen teljesít a tőzsdén. A valóság azonban nem mindig ezt mutatja.

A Carrefour csúcsmenedzsere óriási végkielégítéssel távozott, miközben a kereskedelmi lánc bukdácsol. 13 millió eurónál is többet kapott a csúcsmenedzser, miközben a népszerű kiskereskedelmi lánc dolgozói egyre-másra kaptak felmondólevelet. Erre Bruno LeMaire pénzügyminiszter közbelépett. A csúcsmenedzser, morogva bár, de visszafizetett 3,9 millió eurót. A másik kínos példa a TechnipFMC ügye: a cég mínuszban van, a dolgozók fizetését két éve befagyasztották. Közben pedig a csúcsmenedzser kaszált tavaly: 7,5 millió euró értékben kapott ingyenrészvényt és 1,9 milliós bónuszt pompás teljesítményéért – természetesen a fizetésén felül! Botrányos – nyilatkozta a jelentést készítő Proxinvest főnöke a Le Monde-nak.

Mi lesz így a társadalmi kohézióval? – veti fel a kérdést a párizsi lap, melyet most épp meg akar venni egy tőzsdecápa Prágából. Thomas Piketty, a neves közgazdász hívta fel a figyelmet az elsők között arra, hogy a globális kapitalizmus rombolja a társadalmi kohéziót, mert míg fent egyre jobban élnek, középen és lent egyre mogorvábbak a bérből és fizetésből élők. Minden hatodik francia polgár szociális lakásban él – írja a liberális lap. Persze ez nem jelent nyomort Franciaországban.

Amikor Macron elnök nemrégiben kinevezte sportminiszterré Roxana Maracineanu úszóbajnoknőt, aki Ceausescu Romániájából érkezett Franciaországba, akkor a sajtó kiderítette: az új miniszter asszony szociális bérlakásban él! Jogosult volt rá, de mégiscsak kínos a világ egyik leggazdagabb országában. Ezért Macron elnök kérésére a miniszter asszony új lakásba költözött, amely már nem szociális bérlakás. Csakhogy Macron elnök problémája ettől még megmarad: málladozik a társadalmi kohézió. Fogy a türelem a kormányzattal szemben, melynek liberális reformjai egyelőre inkább a felül lévőknek kedveztek. Nincs csodarecept – hangsúlyozza Franciaország 40 éves elnöke, aki az egész eurozóna reformjában látja a megoldást. A lelkesen beharangozott eurozóna- reform azonban konszenzus híján sehol sem tart, közben viszont egyre jobban nyílik az olló: a csúcsmenedzserek csillagászati jövedelmei egyre jobban csípik az átlagemberek szemét Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez