Páncélt kap Karácsonyra Putyin

Teljes harci öltözékkel ajándékozza meg az orosz államfőt a Novoszibirszki Állami Egyetem, hogy még felkészültebben nézhessen szembe a jövő újabb kihívásaival.

Kemény napokon van túl Vlagyimir Putyin és valószínű, hogy a következő időszak is hasonló lesz. Az azonban biztos, nem akármilyen fegyverzettel vértezheti fel magát. Szibériai régészek ugyanis egy 8. századi harci öltözéket, -sisakkal és páncéllal-, küldtek neki ajándékba.

A Novoszibirszki Állami Egyetem Régészeti és Néprajzi Tanszéke az orosz elnök november 5-i látogatása alkalmából döntött úgy, elkészíttetik a páncélzat teljes másolatát. Általában 3-4 hónap szükséges egy ilyen munkához, most azonban  1,5 hónap is elegendőnek bizonyult. Egyéb feladataikat félretéve csak ezen dolgoztak az alkotók – tájékoztatott Leonyid Bobrov, történész, az ajándék ötletgazdája.

Az egyetem végzősei által fizetett 23 kilós, főleg ezüst rekonstrukciót altaji és tuvai leletek alapján állították össze. Azért a türk harcosok fegyverzetét választották az elnöknek, mert kortársaik erős “vas farkasként” aposztrofálták őket. Valójában ők voltak Dél-Szibéria lovagjai és harci módszereiket később átvették a kelet-európaiak.

(Kép: A Télapó és Vlagyimir Putyin, 2008.01.07. Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez