Műholdak számolják a bálnákat

4.230 négyzetkilométernyi óceáni területen 200 bálnát tudtak azonosítani a nagy felbontású képeknek köszönhetően a tudósok.

A  brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) tudósai új módszerhez folyamodnak a bálnapopuláció feltérképezésében. A feladat cseppet sem egyszerű, hiszen mind a hajók, mind a repülőgépek nehezen tudják megközelíteni az állatokat, így megfigyelésükhöz is nagy szerencse kell. Megoldást jelenthetnek azonban a nagy felbontású, űrből készült felvételek, amelyeken 600 kilométeres távolságból is felismerhetők az óceánokban úszkáló bálnafajok.

Korábban még nem alkalmazták ezt a módszert, mivel a technológia nem volt azon a szinten, hogy jól kivehetők legyenek a képeken a bálnák. A fejlődésnek köszönhetően azonban most már egy 4.230 négyzetkilométeres óceáni területen 200 bálnát számoltak össze és négy különböző bálnafajt tudtak azonosítani a műholdak felvételei alapján a BAS munkatársai, akik a Marine Mammal Science-ben számoltak be az eredményeikről. Most azon dolgoznak, hogy olyan számítógépes programot fejlesszenek ki, amely a képek alapján képes automatikusan azonosítani a bálnákat – így a kutatóknak már csak be kell őket sorolniuk és a további tudományos vizsgálatokat kell elvégezniük

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez