Hatalma van az ösztönző magatartásnak – könyvbemutató a Bölcs Várban

Sportban, munkahelyen, bármilyen közösségben azok az emberek viszik előre a dolgokat, akik képesek ösztönző magatartásra. Arra, hogy éreztessék: a dolog nem csak róluk szól, hanem róluk és másokról is – ezzel pedig motiválják a többieket. Nem feltétlenül ők a sztárok vagy a főnökök, de nélkülük sokkal kisebb teljesítményt nyújtana a csapat. Most könyv jelent meg a jelenségről. Szerzői szerint bárki lehet ösztönző.

Négyen jegyzik a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kötetét. Jerry Toomer, Craig Caldwell, Steve Weitzenkorn, Chelsea Clark: Az ösztönző magatartás hatalma című könyvének bemutatóján a szerzők egyike, Steve Weitzenkorn beszélt arról, hogy több mint 80 mélyinterjú, sok-sok gyakorlati kutatás és elemzés eredménye a kötet. Segít abban, hogy meg tudjuk tanulni és a gyakorlatban alkalmazni azokat a készségeket, melyek segítenek növelni a hatékonyságot – akár egyéni, akár csapatszinten.

Miután a világ elképesztő sebességgel változik, a szervezeteknek, a vezetőknek és a munkavállalóknak is alkalmazkodniuk kell a folyton megújuló körülményekhez. Ennek talán legfőbb kulcsa az ösztönző magatartás, amely a vezetés és a csapatmunka fúziójaként jön létre és  dinamikus, optimista közösségi erőt kovácsol. Nem hagyja, hogy lankadjon a csapat, feladja a céljait vagy lejjebb vegyen belőlük, ha éppen nem rózsásak körülmények vagy mindenki elfáradt már.

Az ösztönző személyiségek nem születnek, hanem kifejlődnek. A könyvben leírt modell minden közegben alkalmazható – mondja Steve Weitzkorn, aki hitelesen tud erről beszélni, hisz maga is dolgozott már nagyvállalatnál, nonprofit szervezetnél és egyetemen egyaránt. Kutatásaihoz pedig egy kosárlabdás ismerőse teremtett kedvet, aki maga nem nyújtott különösebben kiemelkedő teljesítményt a pályán, ám amikor ő is játszott, akkor sokkal jobban teljesített a csapat.

Némely vezetőre úgy tekintenek mint valami egyedülálló drágakőre. Túlragyogják társaikat és egyedül állnak a dicsőség fénykoszorúja alatt. Ez a meglátás azonban meglehetősen hibás, de legalábbis hiányos a kötet szerzői szerint. A legbefolyásosabb vezetők ugyanis csapatuk teljesítményének növelésével érték el sikereiket, így nem egyetlen drágakő, hanem egy egész ékszer ragyoghat egyszerre. Az ösztönző magatartás hatalma egy tucat készségre világít rá, amelyeket bárki magáévá tehet, aki vezetői vagy csapatkompetenciáit fejleszteni szeretné. Akármelyik is a cél, sokat profitálhat ebből a könyvből – vallja a kiadó.

Hogy jobban értsük, kik és milyenek az ösztönző emberek, Steve Weitzkorn magyar példákat is sorolt: a Polgár lányokat, a vízilabda-válogatottat, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertet és csapatát.

A kötetet a többi hasonló könyvtől több fontos dolog is megkülönbözteti – például az, hogy nem csak vezetőknek szól vagy hogy kutatásokon alapul és nem anekdotákon vagy személyes beszámolókon, mint általában az ilyen munkák. Mindehhez még kézikönyv is, praktikus tanácsokkal és megvalósításra váró technikákkal.

Az ösztönző magatartás hatalma a Pallas Athéné könyvkiadónak immár a 12. megjelent kötete – tudtuk meg Cseh Katinka ügyvezető igazgatótól, aki azt is elárulta, hogy már saját könyvesboltot is nyitottak a Bölcs Várban, a patinás Úri utcában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez