Oroszország leggazdagabb embere hazaviszi pénzét

Eddig off shore cégek voltak Alisher Uszmanov (képünkön) üzbég származású orosz üzletember főbb vállalkozásai, vagyis nem otthon adóztak. Most- Putyin elnök kérésére- Oroszország leggazdagabb embere közölte: legfontosabb cégeit hazaviszi.

A Megafon mobil társaság és a Metalloinvest nevű acélipari vállalkozás hozta a legtöbb pénzt az orosz oligarchának, aki korábban már visszahozta a pénzeit Nyugatról- az USA és az Európai Unió szankciói miatt. Putyin elnök decemberben ígért amnesztiát mindazoknak a vállalkozóknak, akik hazaviszik a pénzüket illetve a cégüket Oroszországba. Becslések szerint több mint 2000 milliárd dollár hagyta el így  Oroszországot Putyin elnök idején. Ez több mint Oroszország teljes éves GDP-je.
A rubel mélyrepülése miatt megnőtt a jelentősége annak, hogy az orosz állam pénzhez jusson. Márpedig az off shore cégek nem fizettek adót Oroszországban. A kőolaj árának csökkenése és a nyugati szankciók nyomás alá helyezték az orosz költségvetést, amely nagy valószínűség szerint megszorító intézkedésekre kényszerül. Ezért lehet jelentősége annak, ha Oroszország leggazdagabb embere, Alisher Uszmanov ezentúl otthon adózik. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez