Budapesten volt újságíró és énekes a Kínában lefogott kanadai exdiplomata

Michael Kovrigot kémkedéssel gyanúsítják Kínában, ahol már egy második kanadait is őrizetbe vettek. Mindez része a nagy Huawei-háborúnak, mely Kína és a Nyugat között folyik.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában azzal gyanúsítják a Huaweit, hogy együttműködik a pekingi hírszerzéssel. Kémchipeket helyez el a készülékeiben, melyek aztán továbbítják a megszerzett információkat a kínaiaknak. Ezért az USA-ban, Ausztráliában és Új-Zélandon tiltják a Huawei készülékek használatát az államigazgatásban. Nagy-Britanniában és Japánban is tettek már védőintézkedéseket. Az USA le akar csapni a Huaweire.

Az örökösnőt Kanadában tartják fogva – kiadatás fenyegeti az USA-ba

Meng Van-zsou asszonyt persze nem ezen a címen fogták el, hanem azt róják fel neki, hogy mint a Huawei pénzügyi igazgatója elősegítette az amerikai szankciók megsértését Iránnal és Észak-Koreával szemben. Ezen a címen persze az amerikaiak a kínaiak üzleti elitjének legalább a felét lecsukhatnák. A kínaiak mindenáron meg akarják akadályozni a kiadatást. Ezért vették őrizetbe a két kanadait Kínában.

Michael Kovrig magyar származású, sokáig Budapesten élt 

A kínaiak azért tartóztatták le a volt kanadai diplomatát, mert az International Crisis Groupnak dolgozott Kínában. Ezt a szervezetet hírszerzéssel gyanúsítják, bár ezt sok más hasonló intézménnyel kapcsolatban is megtehetnék Kínában. Michael Kovrig magyar származású és sokáig Budapesten élt, mint a Budapest Week munkatársa. Közben pedig énekelt a Bankrupt együttesben. Most Kínában üldögél egy börtönben. Éppúgy, mint kanadai társa,  Michael Spavor. Ő Dandongban, Mandzsúriában éldegél – közel Észak-Korea határához. Nagyon jó kapcsolatai vannak a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerhez: még magával Kim Dzsongunnal is gyakran találkozott. Most ő is fogoly.

Finom figyelmeztetés ez Kanadának 

Ha kiadjátok az USA-nak Meng Van-zsou asszonyt, akit ott akár harminc év börtönbüntetés is fenyegethet, akkor a két lefogott szerencsétlen kanadai ugyancsak hosszú időre börtönbe kerülhet Kínában.

Trump is megszólalt 

Beavatkozom a Huawei-ügyben, ha az fenyegeti a nemzetbiztonságot – hangsúlyozta Donald Trump, aki a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjút a Fehér Házban. Washingtonban az igazságügyi miniszter sietett közölni: ez az ő területe, ehhez az elnöknek semmi köze! Vagy talán mégiscsak van: az előző igazságügyi minisztert Trump két lábbal rúgta ki, mert nem úgy táncolt, ahogy ő fütyült.

Trump nem is titkolja: a Huawei-ügy része a nagy amerikai-kínai alkunak, melyre 90 napja van két félnek. December elsején kezdődött meg a visszaszámlálás. Meng Van-zsou asszonyt időközben szabadlábra helyezték Kanadában, de szigorúan őrzik, nehogy megszökjön a kiadatás elől! Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek ebben a nem épp könnyű helyzetben kell döntenie Washington és Peking között. Ha kiadja a Huawei-örökösnőt Amerikának, akkor a két kanadai állampolgár szomorú jövő elé néz Kínában. Ha nem adja ki, akkor magára vonja Trump haragját. A róka fogta csuka helyzetben már sok érintett van, de megoldást még nem nagyon látja senki sem…

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez