Horgászterápia segít a háborús veteránoknak a traumák feldolgozásában

A poszttraumás stressz szindróma tüneteinek kezelésében hasznos lehet a vízparti hobbi.

A horgászat sokak számára jelent kikapcsolódást a rohanó 21. században, most pedig gyógyír is lehet azoknak, akik komoly mentális problémákkal küzdenek hivatásuk miatt. Két angliai pszichológus a poszttraumás stressz szindrómával (PTSD) együttélő háborús veterán pácienseinek javasolja a horgászatot, mint terápiát. Az Essexi Egyetem kutatói, Dr Mark Wheeler és Dr Nick Cooper már komoly sikereket is magukénak tudhatnak: a horgászatot kipróbálók körében 30 százalékkal csökkentek a PTSD tünetek, sőt, olyan páciens is akadt, aki a projektnek köszönhetően évek óta először hagyta el a házát.

A veteránok beszámolóiból is az derül ki, hogy hasznos számukra, amikor a vízparton ülnek. Stewart Bayford 48 éves, Irakban és Észak-Írországban szolgált veterán is részt vett a horgászterápián. 20 éve kezelik PTSD-vel. A horgászatnak köszönhetően megoldódtak az alvási problémái, a nyugodt környezet pedig a mentális állapotára is jó hatással volt: “A horgászat azért olyan hasznos, mert teljesen kikapcsolja az agyadat. Ez maga a csend, zavaró tényezők nélkül” – mondta a férfi a METRO.co.uk-nak.

angler-3071970_1280

A terápia csoportokban zajlik: az elmúlt 3 évben az Egyesült Királyság minden részéről érkeztek résztvevők, hogy közösen horgásszanak a pszichológusok részvételével. Az eredmények pedig őket igazolják, hiszen nagyobb javulás érhető el csupán a horgászattal, mint az általuk eddig kipróbált más terápiákkal. “Az első alkalommal, amikor a tesztek eredményeit elemeztük, egymásra néztünk, és azon csodálkoztunk, korábban mit csináltunk rosszul, hogy most ilyen jók a mutatók” – mondta a lapnak Dr. Wheeler, aki egy nonprofit szervezetet is létrehozott, hogy szélesebb körben  elterjessze a projektet, amivel háborús veteránokat gyógyítanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez