A pápa a fogyasztói társadalmat bírálta karácsonyi miséjén

Betlehem a Kenyér háza – hangsúlyozta Ferenc pápa. Jézus, aki itt született, nem a szerzésre, hanem a megosztásra helyezte a hangsúlyt.

Arra, hogy adjunk a szegényeknek és ne magunknak akarjunk megszerezni mindent – óvta az 1,3 milliárd katolikust és az egész emberiséget a pápa. Aki azért választotta a Ferenc nevet, mert Szent Ferenc a szegények védőszentje volt.

Ferenc pápa maga is szegény olasz migránsok unokája. Ő maga már Argentínában született. Buenos Aires érsekeként is a szegények támogatását tekintette a fő céljának. Amióta 2013-ban pápává választották, állandóan szót emel a szegények mellett.

A pápa tudatosan törekszik arra, hogy a 120 tagú bíborosi kollégiumban fokozatosan növelje a szegény országok képviseletét. Előszeretettel választ latin-amerikai, afrikai vagy ázsiai főpapokat. Ferenc pápa 81 éves és többször utalt rá, hogy kevés ideje van hátra a pápai trónon. Elődje, XVI. Benedek pápa azért vonult vissza, mert idős kora miatt képtelenné vált a katolikus egyház vezetésére, az állandó utazásokra.

A Bibliában nincs utalás Jézus születésének dátumára. Ezt a negyedik században határozták meg az egyházatyák. Azért választották 24-én az éjféli órát, mert az pont egy héttel január elseje előtt van. Ezért a gyermek Jézus körülmetélésének ideje épp január elsejére esett. Így az új időszámítás, mely Jézus Krisztus születéséhez kapcsolódott, egybeesett a rómaiak január elsejei évkezdetével. Betlehem így vált egy újfajta gondolkodásmód szimbólumává – hangsúlyozta karácsonyi miséjén Ferenc pápa.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez