Hekkertámadás a német elit ellen – ki áll a háttérben?

Komoly ügyről van szó – hangsúlyozta Katarina Barley asszony. Németország igazságügyi minisztere arra célzott, hogy a politikai és médiaelit számos bizalmas információja jutott illetéktelen kezekbe. Köztük Angela Merkel német kancelláré is!

Az állami védelmi rendszert nem sikerült a hekkereknek feltörniük. Ezt közölte az eset kapcsán az állambiztonsági hivatal. Vagyis az érintett politikusok és médiaszemélyiségek magánlevelezéséről van szó. A politikai pártok mind érintettek – kivéve az Alternative für Deutschland szélsőjobboldali pártot, mely az ellenzék fő ereje jelenleg a Bundestagban. Emiatt a nyomozás őket gyanúsítja elsősorban, illetve az oroszokat, akik nem is titkolják: támogatják az Alternative für Deutschland szervezetet.

A német kémelhárítás már korábban is jelezte: az orosz hírszerzés igyekszik befolyásolni Németország politikai életét oly módon, hogy megszerzi fontos személyiségek adatait. Putyin elnök, aki az egykori NDK-ban volt a KGB drezdai irodájának vezetője, természetesen mindig cáfol minden hasonló vádat. Siet arra emlékeztetni Angela Merkel kancellárt, amit az Oroszországban rejtőzködő Snowden hozott nyilvánosságra: az amerikai elektronikus hírszerzés, az NSA rendszeresen lehallgatja Angela Merkel kancellár okostelefonját is.

Az újabb hekkertámadás érzékeny politikai időszakban érte Németországot. Az amerikaiak igyekeznek mindenáron leállítani az orosz gázvezeték építését, amely évtizedekre Oroszországhoz kötné Németország földgáz-ellátását. Helyette amerikai földgázt szeretnének eladni Németországnak. Aligha valószínű, hogy ebben a helyzetben kiderül: milyen hekkerek érdeklődtek Angela Merkel információi után, melyekre nemcsak Moszkvában és Washingtonban kíváncsiak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez