Újabb vezető távozik a Pentagonból

Kevin Sweeney ellentengernagy búcsúlevélben megköszönte mindenkinek az együttműködést, de nem tett említést Donald Trumpról. Ugyanígy búcsúzott hivatalától Jim Mattis hadügyminiszter.

Lemondott a Pentagon szóvivője is. A lemondássorozat oka az, hogy Trump radikálisan megváltoztatta közel-keleti politikáját.
Az USA elnöke bejelentette: kivonják az amerikai erőket Szíriából! Ez bombaként robbant a Pentagonban, ahol éveken keresztül azt képviselték, hogy Izrael és Szaúd-Arábia támogatásával megpróbálják megbuktatni Aszad elnököt. Akit viszont az oroszok és Irán támogatott. Aszad elnök legyőzte ellenfeleit – hála az oroszok és Irán támogatásának. A kurdok, akiket Amerika fegyverzett fel és akik Amerika légi támogatása nélkül vereségre vannak ítélve, feladták az önálló állam igényét és lepaktáltak Aszad elnökkel.
Mike Pompeo külügyminiszter kedden indul körútra a Közel-Keleten, hogy elmagyarázza a szövetségeseinek Trump új politikáját. Mind Izraelben, mind pedig Szaúd-Arábiában megdöbbenést keltett Trump döntése, mellyel az amerikai katonai vezetők többsége sem ért egyet. Ezért távoznak egymás után a Pentagonból. Trumpnak pedig gondot jelent, hogy olyan hadügyminisztert találjon magának, akiben tökéletesen megbízhat és akit a katonák is elfogadnak. Az Egyesült Államok elnöke egyben a hadsereg főparancsnoka is, de mivel Trumpnak semmilyen korábbi tapasztalata sincs ezen a téren, ezért számára is fontos, hogy mielőbb megfelelő hadügyminisztert találjon.
Trump nemcsak azt jelentette be, hogy kivonja csapatait Szíriából, hanem azt is, hogy az USA nem lehet a világ csendőre! Ez új nemzetbiztonsági politikát jelent, melyet az új hadügyminiszternek kell majd megvalósítania. Egyelőre az új nemzetbiztonsági politika is meglehetősen homályos, ezért az új hadügyminiszter személye különösen fontos, mert neki kell kitalálnia: valójában mire is gondolt Donald Trump, amikor kijelentette, hogy az Egyesült Államok többé már nem lehet a világ csendőre.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez