Franciaország prímása is vádlott egy pedofil perben

Philippe Barbarin bíborost, Lyon érsekét azzal vádolják, hogy korábban elnézte pedofil papok működését. Nem jelentette az eseteket a hatóságoknak és nem váltotta le a szóban forgó pedofil papokat.

A per a korábbi amerikai jogi akciók mintájára indult: az Egyesült Államokban sok magas rangú egyházi vezető kényszerült visszavonulásra, miután kiderült, hogy nem léptek fel kellő eréllyel a pedofil papokkal szemben. Ferenc pápa következetesen elítéli azokat a magas rangú egyházi vezetőket is, akik lehetővé tették a pedofil papok működését.

A pápai bírálat után lemondott Chile egész püspöki kara, mert évtizedekig elhallgatták egy befolyásos szerzetes pedofil ügyeit. Ausztráliában jelenleg is per folyik a Vatikán harmadik embere ellen: Pell bíborost azzal vádolják, hogy fiatal pap korában maga is megrontott gyerekeket. A Vatikán a per idejére felfüggesztette Pell bíborost. Philippe Barbarin bíboros perére is beidéztek egy magas rangú vatikáni vezetőt, de ő diplomáciai mentességére hivatkozva távol marad a tárgyalásról. Korábban ő volt a pápai nuncius Franciaországban, ahol a pedofil ügyekkel szemben csak az utóbbi időkben lép fel a katolikus egyház, amely korábban titkolni igyekezett ezeket az eseteket, presztízsének megvédésére hivatkozva.

Philippe Barbarin érsek tagadja, hogy elkövette volna a neki felrótt hibát és nem váltotta le időben azt a pedofil papot, aki évekig szexuálisan molesztálta a rábízott gyerekeket Franciaországban. Barbarin bíboros a francia katolikus egyház egyik legtekintélyesebb vezetője, az ország prímása. A pápa őt bízta meg azzal, hogy a közel-keleti keresztényeket istápolja Európában és másutt a világban. Az Iszlám Állam dzsihádharcosai mindenütt üldözik a keresztényeket a Közel-Keleten, ahonnan tömegesen menekülnek külföldre – a többi között Franciaországba is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez