Karácsonyi utazási tilalom Nigériában

Nigéria két államában a karácsonyi ünnepek idejére teljesen betiltották a gépkocsi közlekedést annak érdekében, hogy megelőzzék a Boko Haram terrorista szervezet esetleges merényleteit. A radikális iszlamisták tavaly karácsonykor előszeretettel támadtak meg és robbantottak fel templomokat, illetve olyan helyeket, ahol keresztények gyűltek össze ünnepelni.

A tiltást Nigéria két észak-keleti államában, Bornéban és Yobéban vezették be, ahol a Boko Haram terroristák a legaktívabbak. A hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket is bevezettek, hogy megelőzzék a terroristák akcióit. A katonák és a rendőrök ellenőrzőpontokat állítottak fel és megerősítették a járőrszolgálatot a nagyobb városokban, valamint a forgalmas útszakaszokon.  A gépkocsi forgalom teljes leállítása azonban mindenkit váratlanul ért, ezért rengeteg ember kelt útra az utolsó pillanatban, hogy még a rendelet érvénybe lépése előtt elhagyja a tiltott zónákat. A gépkocsi közlekedési tilalom egészen december 28-i marad érvényben.

A nigériai hadsereg szóvivője elmondta: titkosszolgálati források szerint a terroristák több nagyszabású merényletre is készülnek. Elsősorban Borne állam fővárosában, Maiduguriban tervezzenek lecsapni a radikálisok, ahol korábban több véres merényletett is végre hajtottak. A nigériai hatóságok azzal indokolták a mostani rendeletet bevezetését, hogy az utóbbi időkben a terroristák rendszerint gépkocsiba rejtett pokolgépeket robbantottak fel. A gépkocsi forgalom leállításával  könnyebben kilehet szúrni a gyanús járműveket.

Shehu Adamu a BBC nigériai elemzője azonban felhívta a figyelmet arra, hogy Nigériában a vallási ünnepek idején az emberek többsége rendszerint gyalog jár templomba és a rokonaikhoz. A gépkocsi forgalom leállítása megnehezítheti a terroristák akciót, de nem jelenti azt, hogy meg is tudják akadályozni őket abban, hogy akcióba lépjenek. Egy esetleges terrorista támadás más módon kivitelezhető, például öngyilkos merénylők bevetésével, akik könnyedén és észrevétlenül elvegyülhetnek a tömegben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez